Breakfast in America

Ja idag hade det inte varit helt fel med en riktig amerikansk frukost/brunch. Bakfyllehungern har slagit till med besked vilket gör att min mage skriker efter allt som är onyttigt. Jag ger dock inte efter så lätt så det fick bli den gamla vanliga havregrynsgröten som inledde min morgon. Dock i lyxig weekend edition eftersom jag hade hjortronsylt på. Okej, oväsentligheter...det jag egentligen skulle skriva var att jag inte ens hade tänkt tanken på att jag skulle kunna få någon som helst kritik, av något slag, i den här bloggen. Jag läser ungefär 15 olika bloggar och där förekommer det alltför ofta att folk skriver de mest vedervärdiga kommentarerna men det är väl ingenting som jag skulle råka ut för? Och det har jag inte gjort heller men jag insåg idag att det är roligt att få feedback när man skrivit något. Och lite läskigt. Det är nog därför det är så pirrigt varje tisdagmorgon när vi får tillbaka uppsatserna. Jag vill ha mer sånt, om ni vill! Och gärna önskemål också, som det från den hemliga Någon som tycker att jag ska lägga upp fler bilder i bloggen. Vilket är en bra idé eftersom bilder är otroligt underhållande. Synd bara att jag är så lat. Nu bjuder jag i alla fall på några finfina bilder från gårdagen, titta vad roligt vi kan ha en fredagkväll i Växjö!
(Och om det är någon som ser sig själv på en bild här och inte vill vara med, säg till så tar jag bort den igen)

                    


Wish I was dead

Igår hade vi tenta. Sen hade vi tentafest. Med betoning på fest. Jag hade tänkt ta det lite sådär halvlugnt så att jag kunde göra något vettigt idag. Det gick sådär. Nu sitter jag här, lagom sliten och med väldigt roliga bilder på kameran och jag nekar inte till att kvällen var lyckad. Eftersom jag aldrig har höga förväntningar på Stallarna (studentpub, bra att veta för er som inte bor i Växjö) så blir jag ofta glatt överraskad kvällar som den igår. Att större delen av alla människor jag känner i Växjö också var där gjorde helt klart sitt till. Kvällen bjöd på såväl Twister och efterlängtade bekännelser, som lite improviserad pole-dancing framåt natten. Vilket gör att jag med all rätt intar en lite tystare och lugnare hållning idag...


If only tonight we could sleep

Jag har börjat drömma så fruktansvärt konstiga saker. Jag vet inte om det beror på att det börjar bli varmt och ljust i lägenheten så att jag sover oroligare eller om det är för att jag har sovit själv alldeles för länge. Inatt drömde jag att jag satt i överslafen i en våningssäng. Den övre delen av sängen satt inte fast i den undre så när jag började hoppa i den (vilket jag gjorde trots att Johan sa att jag inte fick) så ramlade den ner med mig i. Jag var på väg att kraschlanda med huvudet före i ett fönsterbräde men missade det med en millimeter och landade på en madrass istället. Tur för mig men Johan var jättearg. Vi var i Norrland för det var en massa snö ute. Sedan var jag helt plötsligt på en tjurfäktningsarena med min faster och mina kusiner. En tjur sprang omkirng och var helt galen men läktarna var tomma och det fanns ingen matador inom synhåll så vi fick springa för livet och gömma oss i trånga toalettbås tillsammans med en massa andra människor. Sen var det dags att vakna.

Dagen har spenderats i biblioteket, först med mp3:n och sedan med Malin och Johanna som sällskap. Sedan gav vi upp och gick ut i solen. Det var varmt och jag kände mig lite malplacerad eftersom jag var helt svartklädd och alla andra var iklädda badbyxor/bikini. Jaja. Sedan hem, diska, laga mat, ut på promenad med Malin och så hem igen för lite sista minuten-plugg inför tentan imorgon. Men nu får det räcka, det får gå som det går.

Get me away from here, I'm dying

Det är när jag bryter ihop för att datorn hänger sig och raderar alla mina fina formuleringar som jag inser att det kanske är lite för mycket just nu. Att jag är lite för trött. Lite för stressad. När blir det lugnare? Jag trodde att det skulle bli det efter tentan på fredag men nu är jag inte lika säker längre. Och jag längtar hem till Stockholm så att jag blir knäpp. Jag saknar mamma, pappa, brorsorna och alla vänner. Och min fru. Jag kommer säkert inte att hinna träffa hälften ens. Och sedan dröjer det en månad innan jag kommer tillbaka dit igen. Tur att jag har världens knäppaste studiekamrater här i Växjö som får mig att skratta tills jag gråter när pluggandet blir alldeles för tråkigt.
Tur också att det finns så intressanta människor i vårt universitetsbibliotek, jag skulle kunna sitta där och bara titta på folk i flera timmar utan att tröttna.
Jag pratade precis med mamma, vi kanske får se den nya släkt-bebisen nästa vecka! Yey! Fast lite läskigt är det eftersom jag är så ovan vid bebisar.

Eurosport music baby!

Jag funderar över saker i vardagen, saker jag irriterar mig på, saker jag tycker om och saker jag helt enkelt inte förstår. Och då är det lika bra att jag skriver av mig så kanske funderingarna låter bli att snurra runt i mitt huvud ett tag. Just nu funderar jag på

1) Vem fan det är som skriver bildtexterna i DN. Jag tror inte att det är journalisten som skriver artikeln som sätter bildtexterna utan någon annan, i det här fallet verkar det vara en prao-elev eller nåt. Mikroskåp? Vad är det? Ett köksskåp som man kan ha mikrovågsugnen i så att den inte tar så stor plats på bänken? Nehej okej, det var mikroskop de menade. Innevånare? Är det människor som spenderar all sin tid inomhus? Nej, jag tror att Vetlanda-bor också är utomhus ibland så de är nog invånare de med. I en recension som handlade om Loney, Dear och Montt Mardié hade bildtexten till en bild på Emil Svanängen/Loney, Dear blivit en konstig mix av fakta om de båda artisterna och därmed helt felaktig. Jag trodde faktiskt att DN ställde högre krav än så på sina skribenter, de borde väl åtminstone ha godkänt i svenska? Det gör mig upprörd kanske mest för att jag själv så gärna skriver och vet att jag skulle kunna göra det bättre...

2) Vem det är som har valt musik till reklamen för Extra Pastilles eller vad de heter! Låten är det inget fel på, den heter "Eurosport music baby", är gjord av Le Sport och grymt bra men den passar verkligen inte in i en reklam för nån sorts halstabletter som är bra för tänderna! Jag bävar inför att denna electropop-dänga ska spelas på dansgolven runt om i landet och människor med dålig koll utbrister  "åh, det är ju den där låten från reklamen". Hemska tanke!

Det är alltså sådant här som upptar mina tankar när jag har tenta i tysk fonetik om 4 dagar...


Majspejs

Varför, varför krånglar MySpace så mycket? Varannan gång jag loggar in blir det error, när jag försöker gå in på någons sida blir det error och nu när jag ska skriva comments blir det också error. Jag, och många med mig uppenbarligen, tycker att det är snudd på obligatoriskt att skriva ett "tack för adden"-inlägg när en artist man beundrar har valt att acceptera en som vän. Jag gillar att tanken på att de där människorna som man ser upp till och som har förändrat ens liv litegrann med sin underbara musik faktiskt vill ha sina fans, oss vanliga dödliga som vänner. Så jag tänkte skriva en comment till Ane Brun men nehej! ERROR! Ane Brun får för övrigt vara dagens musiktips till alla som gillar lugn, vacker musik sjungen av en sångerska med speciell röst. Och så kommer hon ju från Norge också som jag har en liten förkärlek för. Det här inlägget om något tyder på att jag börjar utveckla ett alldeles för stort beroende av MySpace. Vilket ju är ganska ofarligt så det är ett beroende jag planerar att videreutveckla!

Computer love

Söndag. Vaknade och trodde att klockan var minst halv elva eftersom jag hade legat och halvslumrat så länge, till min stora glädje var den bara 08.39 när jag slog på mobilen. Frukost och sedan ett tappert försök att skriva lite på uppsatsen. Det gick sådär. Sedan försök till plugg i bibblan vilket också gick sådär. Helger är ju tänkta att vara vilodagar vilket min hjärna och kropp verkar vara inställda på. Helt oduktig har jag ändå inte varit eftersom jag nu på kvällen har diskat en massa, bakat ett gott bröd och lagat helt vegansk och synnerligen nyttig mat. Jag planerar dock att spendera resten av kvällen framför datorn och teven vilket kanske inte är fullt så nyttigt.
Sitter just nu och tittar på programmet "Snygg naken" på femman. Det är egentligen helt sjukt att helt normala och snygga svenska tjejer tycker så illa om sitt utseende. När blev det så? Är det de satans snedvridna idealen som förstör oss sakta men säkert? Varför lyssnar vi inte till komplimanger utan till rösten inuti huvudet, den där elaka som bara vill oss illa? Och jag ska inte säga att jag är bättre än någon annan. Ge mig tusen komplimanger och jag kommer fortsätta att säga emot. Det finns dagar då jag har väldigt svårt att se var någonstans jag är snygg.

Dagens roligaste: Att min lillebror som befinner sig ute på Atlanten har deltagit i Miss TransAtlantic (de verkar ju inte ha tråkigt ombord i alla fall), en tävling där samtliga elever av manligt kön ombord ställde upp i grenar som bikini, intervju med juryn och talang. Sminkade, stylade och med rakade ben. Bilderna är oslagbara!

Dagens flashback: Snyftarfilmen Titanic visas på 3an ikväll. Jag ska sitta beredd med näsdukar och minnas då jag tapetserade halva mitt flickrum med Leo. Det var tider det!

Fonetikpanik

Jag har just släpat mig hem efter en 7 ½ timmars session i biblioteket och jag känner mig inte ett dugg klokare. Bara lite duktig för att jag satt där så länge. Motivationen är sannerligen inte på topp och panik är precis rätt ord för att beskriva känslan inför tentan nästa fredag. Tysk fonetik är ett djävulens påfund, tro mig! Och hur man frivilligt kan undervisa i det är för mig en gåta. Ett litet utdrag ur boken:  "Tyskan känner liksom svenskan två serier av klusila konsonanter med vardera tre relevanta artikulationsställen, en tonlös serie [ p ] [ t ] [ k ], även kallade med den latinska termen tenues, och en tonande serie [ b ] [ d ] [ g ], även kallade mediae". Och det var ändå ett relativt enkelt avsnitt. Kul! Vad ska jag med den här informationen till liksom?!

Det känns surt att jag ska sitta inomhus hela helgen och läsa sånt här istället för att vara hos min bejb i Karlshamn. Jag kan inte uttrycka i ord hur mycket jag längtar till den 30:e när jag får lämna allt sånt här bakom mig ett tag och ta tåget till Stockholm. En veckas fart och flärd i storstaden innan det är dags för sista rycket innan tysklandsresan. Det är fredag idag och vi ska inte ut och festa som normala människor, nehej då, vi ska ta det lugnt så att vi kan gå upp tidigt imorgon lördag och vara flitiga hela dagen. Åh, livet är orättvist!


Mormor

Idag ska jag skriva om något så spännande som - min släkt! Jag fick ett brev från min mormor idag, som svar på brevet jag skickade till henne för ett par veckor sedan. Hon hade löst alla korsord jag skickade med, utom söndagskryssen för de är omöjliga. Och hon har skrivit ett brev till mig på ett brevpapper med Linnea på, alltså den där flickan som det finns böcker och filmer om och som jag har varit utklädd till en gång. Alla barn borde ha en karaktär i en barnbok eller barnfilm med samma namn som de själva! Hur som helst fick jag en uppdatering på vad halva släkten sysslar med just nu. Min kusinskara är i omgångar spridda över hela världen men jag hoppas att jag får se varenda släkting åtminstone en gång i sommar! Min släkt är nog galnare än de flesta och på mammas sida har jag min äldsta nära släkting, min älskade mormor. Hon som stickar, syr och pysslar och löser korsord och bakar världens godaste kanelbullar och som alltid finns där för alla sina barn och barnbarn och barnbarnsbarn. Så vill jag också vara när jag blir gammal.
Från den äldsta släktingen till den allra yngsta och nyaste, som egentligen inte är släkt med oss men ändå sådär gudomligt söt som bara bebisar kan vara. Tim heter han och är snart 2 veckor gammal. Jag hoppas jag får se honom på riktigt (men inte hålla i honom för det vågar jag inte för bebisar är det ömtåligaste som finns) innan han hinner bli alldeles för stor. Jag är fascinerad av människor har jag märkt, särskilt riktigt unga och riktigt gamla.
Och nej, ni behöver inte vara oroliga. Trots min fascination för bebisar så tänker jag inte skaffa barn. Än.

Dagens kom-i-håg

Den 10:e maj spelar ingen mindre än Kristian Anttila på Kafé Deluxe i Växjö. Jag kommer inte att förlåta mig själv om jag inte är där och lyssnar och tittar då. Och jag är inte ens särskilt inlyssnad på Kristian Anttila men jag skulle kunna betala de 100 (?) kronorna inträdet kostar bara för att få höra "Paul Weller" live. Det skulle vara så mycket värt. Jag rekommenderar samtliga människor som kan tänkas ha en musiksmak liknande min och som befinner sig i Växjö detta datum att infinna sig på Deluxe. Jag tror inte att ni kommer att ångra er.

Idag: Översättning, grammatik, fonetik, plugg i bibblan, tysk film. Gegen die Wand. Jag förstår inte att jag inte har sett den tidigare när den har stått på min "filmer jag måste se"-lista sedan den kom ut. Jag blev glad över att den var så bra som jag hade hoppats på. Min förkärlek för tysk film växer sig starkare. Är det för att jag börjar bli alldeles för insnöad på språket?

Another sunny day

Jag sitter inomhus trots 19 grader och sol, känns inte riktigt bra men det är ju inte frivilligt heller. Uppsats nr 3 ska lämnas in på tisdag morgon så jag har inte så mycket val. Just nu lyssnar jag på soundtracket till Amélie från Montmartre för att få lite inspiration och jag tror att det faktiskt fungerar. Ämnet för uppsatsen är "Min favoritfilm" eller "Min favoritbok", typ sånt som man skrev på svenska när man gick i lågstadiet eller nåt. Först hade jag tänkt välja en av alla underbara tyska filmer som finns för att plocka lite bonuspoäng men Amélie är mer tacksam att skriva om på något sätt. Nej, jag har inte varit inomhus hela helgen! I fredags satt vi ute i solen och åt när vi var på after school, väldigt bekvämt att få mat och dryck för 30 pix när man inte orkar laga själv. Och trevligt att träffa folk förstås! Jag träffade en annan Linnea, den första sedan jag flyttade hit om jag inte minns fel. Lika pop som jag är hon också och kompis till Annie som bor i mitt hus. De är nu officiellt inbjudna till min förfest på onsdag. Igår var vädret återigen för fint för att försummas så vi drog ihop ett gäng, jaa 5 pers då, och grillade på Slottsängen. Härligt! För mig var det årets första grillning av mat eftersom jag hävdade att korv i bröd inte är mat på samma sätt som om man marinerar quornfiléer och gör pastasallad och grejer. Jag vet inte om de andra förstod mitt resonemang dock...Hur som helst var det helt underbart att kunna sitta på en gräsmatta i solen i bara linne en kväll i april. Jag försöker att inte tänka på att det kanske är växthuseffekten som ger oss det här underbara vädret.

Och nu! På allmän begäran (jag tror att det är Helena som har varit mest nyfiken) - bilder på min lägenhet!


  Min miniatyrbäddsoffa


  Min säng och mina fina gardiner (tack mamma!)


  Mitt kök, prylar överallt som vanligt


  Det står ett jättefint träd utanför mitt hus! Jag bor i ett likadant hus som det på bilden, fast med gula "rutor" på istället för röda. Förstår ni varför de kallas för sockerbitarna?


Mitt sunkiga badrum, den slitna porten och de östtyska brevlådorna kanske ni får se en annan gång...

Disciplin

Disciplin är ett ord jag gillar. Jag beundrar människor som har disciplin, på sin barn eller sina hundar men framför allt beundrar jag de som har disciplin på sig själva. För det har inte jag. Just nu är läget vad gäller tvätt, disk, städning, träning och pluggande under all kritik. Jag får ingenting gjort men tiden rinner iväg ändå. Det enda jag har lust att göra just nu är att baka och laga mat. Testa en massa nya recept och få lite variation i vardagen. Har fått ett av mina ryck då jag allvarligt överväger om jag ska bli vegan, jag får sådana infall då och då men de sitter i en vecka ungefär och sedan kommer jag på andra tankar. Jag vet inte om det är bra eller dåligt. Hur som helst resulterar dessa infall i att jag letar fram alla veganska recept jag kan tänkas hitta och börjar leta efter sojamjölk och tartex i mataffärerna. Idag har jag kokat linser och blötlagt sojabönor so far. På lördag blir det brödbak. Kanske är just detta ryck ett resultat av påsklovets matvanor. Synd att all energi inte går att lägga på pluggandet istället, det skulle behövas.

Reggaechauffören

Jag glömde att skriva en sak om vistelsen i Umeå. När vi skulle ut i fredags kväll så tog vi bussen in till stan. Bakom ratten satt ingen mindre än denne man:

http://www.tjuvlyssnat.se/norra-sverige/tjuvlyssnats-i-sarklass-coolaste-busschauffor-levererar-bussfilosofi

Det var helt klart en av de roligare bussresorna jag har varit med om. Jag och en tjej i pojkfrisyr och knästrumpor satt och småskrattade i samförstånd hela vägen. Varför finns det inte såna här chaufförer i Växjö?

Long time no see

Efter en veckas påsklov i Norrland har jag nu brutalt kastats tillbaka in i vardagen. Eftersom jag inte orkar skriva och förmodligen ingen orkar läsa en fullständig redogörelse av den gångna veckan så skriver jag ner de mest minnesvärda detaljerna och hoppas kunna roa en och annan läsare. Resan började förra måndagen i en minimal version av en flygbuss, jag har också fattat att Smaland Airport och dess flygtransporter inte går att jämföra men det kan ju vara en fördel om man kan stå med båda fötterna bredvid varandra i bussens mittgång. Nåväl, efter en dyr men god fika på Arlanda (kanske första gången i mitt liv jag befinner mig på stockholmsk mark utan att ens vara i närheten av att vara på väg hem) var det dags för nästa flygning till nordligare breddgrader. I Umeå var våren långt ifrån lika långt gången som i Växjö så jag frös såklart i min vårjacka och hävdade att det var Johans fel eftersom han hade sagt att det skulle vara vår i Umeå också. Vet inte om det var den för tunna jackans fel att jag för tillfället är dödsförkyld men den lär ju vara en bidragande orsak. Veckan har varit en salig blandning av filmtittande, små utflykter med korvgrillning och varm choklad i termos, ätande av påskmat, ätande av annan mat, lite släktträffande (lite läskigt, men bara lite), lite uppsatsskrivande, lite vännerträffande och givetvis påskägg. Jag har nog aldrig varit så mätt som efter det här lovet! Att återgå till snabbmakaroner, linser och havregrynsgröt kan bli tufft. Fredagkvällen tillbringades på soulklubben Shape Up! som inte alls var en soulklubb utan en pop/indie/elektro-klubb. Till min stora lycka! Skulle någon få för sig att åka till Umeå en helg är det Plaza ni ska till om ni vill dricka skapligt billig öl, dansa er svettiga och sjunga er hesa till The Pipettes, Le Tigre och Franz Ferdinand. Jag måste dock utfärda en varning! Om man råkar ha dåligt självförtroende så blir det inte bättre på detta kalas - Umeås popflickor kan vara de vackraste i hela Sverige! Jag kände mig gammal, otränad och fantasilös om vartannat hela kvällen bland alla modellsöta, unga tjejer i snygga klänningar och höga klackar. Tur att jag bor i Växjö. Jag tror att det faktum att jag hade klänning och tunna strumpbyxor under min tunna jacka den här kvällen kan vara en väldigt bidragande orsak till min lungsots-hosta och hesa röst. Men vill man vara fin...

Hemresa etapp ett påbörjades i söndags kväll kl 18.00 från Umeås miniflygplats. Då hade vi precis ätit middag och innan dess hade jag varit mätt hela dagen av frukosten på sängen och påskäggen som jag blev väckt med. Vilket inte hindrade oss från att äta upp mackorna som vi fick på planet. Gratis är gott och det är inte varje dag man flyger med Malmö Aviation. Vilket man alltid borde göra eftersom de är både billigare och punktligare än SAS. Och så får man fika på planet utan att hosta upp flera hundra. Bra grejer. Väl framme på Bromma flygplats (jag har sett 4 olika flygplatser på mindre än en vecka nu) visade det sig att flygbussen blev gratis att åka med eftersom den ordinarie som hade en biljettautomat var inställd. Sen att det kostade 26 kr per person att åka tre stationer med tunnelbanan är en helt annan sak. Nästa gång ska jag testa om jag kan åka på reducerat pris för hon på Pressbyrån frågade om vi var under 20. Kvällen rundades av med film, och glass för den som ville ha. Jag ville inte ha så jag försökte kurera min onda hals med te istället. Det gick sådär. Sömnen blev också sådär eftersom jag och Johan delade på en 90-säng och jag var så täppt i näsan så jag fick andnöd varannan timme hela natten. Dessutom hade jag lock för örat sedan flygningen och sa "vaaaa?" som en gammal tant om någon pratade från fel håll. Måndagen satt jag framför datorn och panikskrev färdigt uppsatsen som skulle lämnas in idag. Men jag hann! Och totalt missnöjd blev jag inte heller. Eftermiddagen gick åt till att ta sig ut till Arlanda där vi fick vänta lääänge på ombordstigning. Det spelar ingen roll att man inte längtar tillbaka dit man ska åka, det är ändå skönt att resa hemåt. Vi flög över molnen hela vägen och när vi flög in över Småland och landskapet blev synligt igen tog det nästan andan ur mig, det var så vackert att jag inte ville byta bort det mot någon storstad i hela världen just då.

Normalt sett brukar jag alltid få ett litet pirr i magen när jag anländer till Stockholm, det är så mycket min stad, jag känner den så väl och samtidigt inte för det finns säkert miljoner skrymslen och vrår där som jag inte har upptäckt än. Men jag kan inte låta bli att känna mig stolt och trygg på samma gång när jag står på centralstationen bland alla förvirrade människor som så uppenbart inte hittar lika bra där. Även om jag har en väska i handen och lika gärna skulle kunna vara från Boden, Gävle eller Trelleborg där jag smälter in bland alla andra resenärer så är jag ändå hemma. Det enda som inte fascinerar mig i storstaden är människorna. Under de fem minuter då vi stod och väntade (förgäves) på att det skulle bli vår tur att köpa dyra SL-biljetter såg jag 1) en jättefull, jättesliten alkistant som fick hjälp att gå av en kille som inte såg ut att höra ihop med henne, 2) en ung tjej som hade snattat halva Pressbyrån och tömde ut diverse godis ur jackan på golvet, sedan plockade hon ner det i väskan och log glatt medan hon gick därifrån med folks förundrade blickar i ryggen samt 3) en rynkig, kort, späd liten tant med de största hörselskydden jag har sett. Intressanta människor kanske, men det kändes mest tragiskt alltihop. Att folk stirrar med skräckblandad förtjusning i ögonen hör till. Men jag gillar det inte.

Jag ska berätta en till sak, för den som orkar. Stora flygplatser, tågstationer och bussterminaler gör mig barnsligt lycklig. Jag tror att det är själva atmosfären som gör det, förväntningarna i luften, reslusten, längtan bort eller hem. Jag skulle kunna sitta i timmar och bara titta på folk som är på väg kors och tvärs i världen, genom olika tidszoner och i olika ärenden. Folk i alla åldrar och av alla sorter. Jag blir nästan lika förtjust av att se flygplan som lyfter eller landar, när de flyger så nära trädtopparna att man inte riktigt vet om de ska landa mitt i skogen eller ej. Jag tittar upp i luften, ler och pekar som en 5-årig pojke vars största fascination är fordon av alla de slag. Därför var jag snudd på salig när jag fick ta fönsterplatsen igår och kunde sitta och titta ner på alla små miniatyr-hus, bilar och träd. Jag var tvungen att berätta om precis allt som jag såg därnere för Johan som bara tittade på mig och log. Ungefär som man ler åt en 5-åring som sitter vid ett flygplansfönster och förtjust berättar om bilarna som ser ut som små myror därnere på vägarna. Men man måste ju få vara barn ibland också.


RSS 2.0