Fyra nyanser av svart

Det slår mig nu när jag håller på och packar inför jullovet och har spridit ut halva garderoben över sängen att mer än hälften av mina kläder är svarta. Med lite inslag av grått och vitt. Hur tråkigt är inte det? Riktigt tråkigt! Men praktiskt förstås. Förutom att allt vad damm och ludd och skräp heter syns så väl på svarta kläder. Jag köpte i alla fall en klargrön kappa idag, med stora runda knappar och söt krage. Och mina svarta kläder får jag väl liva upp med min färgstarka personlighet. Hah!

Fulheten

Jag har hittat en helt underbar hemsida, Fulheten. Det tar en stund att titta igenom alla bilder, men det är definitivt värt det! De är ritade av Nanna Johansson och så träffsäkra att jag undrar vad hon får allt ifrån. Varför har inte jag sådär mycket fantasi? Och varför kan jag inte rita och pyssla sådär? Nu låter det som att jag skriver det här på uppdrag av någon eller något, men det gör jag faktiskt inte. Jag tycker bara att fler borde få glädjas och förundras och kanske förskräckas av Fulheten.

Här är polisen som mitt i gatan står

En nackdel med att bo på campus i Växjö är att man blir van vid att det springer omkring poliser överallt, hela tiden. Här är det utryckningar, förhör och kontroller var och varannan dag. Polishögskolans studenter är iförda full polismundering dygnet runt som det verkar. Därför höjer man knappt på ögonbrynen när en biltjuv åker fast på Stallvägen. Man noterar bara i förbigående att "jaha, nu har polisstudenterna övning igen".
Igår när jag åkte bussen in till stan stod en polisman i en rondell och vinkade in bilar som fick svänga in på en parkering till höger och genomgå någon sorts kontroll. Där stod både en piketbuss och en vanlig polisbil. Samtliga bussresenärer tittade nyfiket och sträckte lite extra på sig i sätena för att inte gå miste om något spännande.
Alla utom jag. Jag satt helt lugnt och tänkte att "jaha, nu har polisstudenterna övning igen".

En förebyggande åtgärd

Jag är omtänksam och utfärdar en varning till allmänheten:
Få aldrig någonsin för er (inte ens i en tillfällig släng av så kallad spännande framtidsplanering) att ens komma i närheten av att söka kursen "Internationella relationer" på Växjö Universitet. Ni kommer att ångra er för resten av era liv när det är dags för tenta. Om ni ens överlever den vill säga. Jag är inte helt säker på den punkten.

Göta Petter!

Jag hoppas verkligen inte att det har undgått någon att det är finaste Teskedsgumman som är årets julkalender i radio. Det är originalet, med Birgitta Andersson som teskedsgumman, och så himla bra! Jag vet inte hur många gånger den har sänts som kalender tidigare och jag kommer inte ihåg när den sändes senast, men jag har något svagt minne av att jag tyckte den var rätt trist när jag var liten. Kanske för att teve-kalendern lockade mer då. Ändå kan jag avsnittet där teskedsgumman är barnvakt åt en vild pojke nästan utantill. Och nu är avsnitten inte alls tråkiga att lyssna på! Tvärtom - här snackar vi julstämning och barndomsnostalgi på hög nivå.
I övrigt är det halvdant med julstämningen här i Växjö. Regnet smattrar mot rutorna nästan konstant och temperaturen ligger på härliga fem plusgrader så snön känns långt borta. Men jag har gjort ett tappert försök att höja julatmosfären genom att hänga upp min röda stjärna i fönstret. Och så är det bara två veckor tills jag befinner mig hemmahemma. Och sen är det förhoppningsvis snö, julmat, pulkaåkning, ledighet och julstämning för hela slanten!

image79
Ja, jag vet att min lampa speglar sig i fönstret. Men jag orkade inte ta en ny bild!

Jau föståu ente vau du saäje

Jag har fått ett missat samtal och ett inpratat meddelande på mitt mobilsvar från ett nummer i Karlskrona som jag aldrig sett förut. Inte får jag någon träff på det heller när jag söker på eniro. Jag önskar så att jag satt på jobbet nu och kunde kolla upp numret, för jag har mig veterligen inte ringt till någon i Karlskrona. Men personen som har pratat in meddelandet påstår att jag har ringt och sökt henne angående någonting som jag inte förstår. Jag tror det är någon sorts service men jag är inte så bra på blekingska så jag uppfattar inte riktigt vad det gäller. Jag uppfattar för övrigt inte namnet på personen heller. Och har ingen lust att ringa upp heller när jag inte vet var jag hamnar. Det måste vara en felringning för mitt nummer finns inte att hitta på eniro. Det här är ungefär som i somras när min mamma minst två gånger fick inpratade meddelanden från en skånsk man som upplyste en Johan om att han borde vara på jobbet nu. Det var riktigt roligt! Det konstiga var ju att han ringde en andra gång, ungefär en vecka efter den första. Han kan ju knappast ha fått någon respons på det första samtalet eftersom det inte var denne mystiske Johan han ringde till? Jag tror vi kollade upp numret, det gick till någon sorts knegarfirma. Vilket förklarar varför meddelandena kom så tidigt på morgonen. Det tidiga klockslaget förklarar förmodligen också varför sommarjobbaren (?) Johan inte var på jobbet när han skulle. Men vem är denna mystiska kvinna från Blekinge som påstår att jag har ringt henne angående någon slags service? Mysteriet förblir olöst.

Skin

Det här med olika subkulturer och stilar fascinerar mig. Jag tycker det är intressant hur man kan uttrycka sin personlighet genom musik, kläder och hår. Jag såg äntligen This Is England för ett par veckor sedan, en film jag velat se sedan första gången jag hörde talas om den. Och ja, den motsvarade mina förväntningar. Men redan långt innan jag såg den tog jag den här bilden på mig själv. Det är roligt att experimentera med olika stilar, kanske hade jag sett ungefär såhär om jag hade varit skinhead?Och nu förutsätter jag att ingen tror att det är nazi-skins jag pratar om. Isåfall får ni faktiskt ta och se ovan nämnda film och lära er ett och annat.

Björnen är ett lömskt djur, som alltid överfaller försvarslösa jägare

Vår lärare har två gånger under loppet av två veckor poängterat att begreppet natur kan ha en mängd olika betydelser och att man bör tänka på det när man använder det. En riktigt rolig förklaring till begreppet natur får man om man gör en enkel sökning på susning.nu:

"Naturen är det som betecknas med grön färg på alla kartor. Den

är också grön i verkligheten, vilket man kan se om man tittar ut genom sitt fönster eller på färgfotografier. På vintern är naturen vit.

Naturen består av mark, vatten, luft och PLM-produkter. Den kan användas som underlag för parkeringshus, kärnkraftverk och municipalsamhällen. Där naturen inte används till något kallas den grönområde. Ur naturen får vi vissa råvaror, såsom mat, massaved och makadam. I de hål som därvid uppstår lägger vi t.ex. gamla järnstänger, potatisskal och bildäck. Detta kallas kretsloppet i naturen. I naturen finns lappar, campingturister och djur.

Djur är en sorts komplicerade kvicksilverföreningar som i vissa fall fortfarande har rörelseförmåga. En del djur kan flyga. Är de små, behöver man inte bry sig om vad de heter, det är bara och spraya. Är de större kallas de fåglar, och mot dem har ännu inget effektivt spraymedel framställts, utan bara långsamt verkande medel. Fåglar förekommer främst i motorer i jetplan, i tjockoljebälten samt i små drivor nedanför kraftledningar och fyrtorn. I naturen finns också små gröna djur som inte rör på sig, de kallas växter. Till växterna hör bl.a. julgran, pelargon och hö. Stora växter kallas träd. Av dem får vi grillkol och plywood. Står det mer än fem träd på en liten yta kallas de skog. I skogen kan man gå vilse. I skogen finns även varg och björn. Björnen är ett lömskt djur, som alltid överfaller försvarslösa jägare. Vargen finns inte.

Marken kallas det som naturen står på. I marken finns olja och gas som kommit dit från läckande cisterner och ledningar. Oljan pumpar man ibland upp igen och häller tillbaka i cisternen. Jämför kretsloppet ovan. I marken sticker växterna ner ena änden och suger upp vatten som annars kunde komma till nytta. Det vatten som växterna inte kommer åt kallas grundvatten. Grundvatten är en DDT-lösning. På marken finns vidare motorvägar och rullstensåsar. Varför de senare kallas så är en gåta då det inte alls är några åsar utan tvärtom en rad gropar, s.k. grustag. Kring motorvägarna flockas blyhaltiga växter och hörselskadade bönder.

Vatten är en ofta löddrande, gråbrun vätska som förekommer i naturen i flera former. Vatten i form av regn består av salt och svavelsyra, vilket beror på att vattnet påverkas av luftens naturliga sammansättning. Dessa ämnen underlättar genom sitt idoga arbete framtida rivning av kyrkor och andra stenbyggnader samt järnkostruktioner. De håller även pH-värdet i sjöar på tillräckligt låg nivå för att fiskarna inte skall bli aggressiva. Fiskar är ett slags ofta döda djur som lever i vattnet. Vattendrag som oturligt nog rinner fram just där avloppsledningar mynnar ut, blir ofta berikade med flera sällsynta kemikalier. En av de populäraste kemikalierna heter fosfor. Det är en helt ofarlig kemikalie, som möjliggör skumbad i det fria. Dessutom sätter den fart på den slöa naturen. Sjöar som annars skulle behövt tusen år för att växa igen, klarar det nu på tre år med hjälp av fosfat. Detta är en form av strukturrationalisering."

Jag fick det här otroligt användbara tipset av min äldsta lillebror som tyckte att det kunde vara bra att jag som gick samhällsvetenskapliga programmet på gymnasiet lärde mig lite om naturen. Han gick ju självklart naturvetenskapligt program och kan därför känna sig snäppet mer intellektuell (?). Det är en klar fördel att dela samma sjuka humor som sina syskon, livet blir så mycket roligare då!


RSS 2.0