Det är jag som är bitchen i gruppen

Det kan ju bero på att jag väldigt snabbt blir irriterad och aggressiv när saker inte går som planerat. Idag har verkligen känts som måndagen från helvetet. Gårdagen började bra med att jag vaknade efter ungefär 10 timmars sömn och kunde ställa tillbaka klockan en timme och ligga kvar i sängen en stund till. Sedan åt jag frukost i lugn och ro och gjorde mig i ordning innan jag åkte till Mauerpark för att möta upp svenskgänget och gå på loppmarknaden. Upptäckte att jag kan ta tramen från hållplatsen vid mitt wohnheim nästan hela vägen till loppmarknaden. Promenerade omkring i ett par timmar på loppmarknaden och hittade ingenting (förutom en jättefin jacka som var för stor) medan de andra hittade den ena prylen efter den andra. Sedan väntade jag och Malin förgäves på att vår lärare Thomas skulle ringa och säga var och när vi skulle mötas. Vi skulle nämligen gå på restaurang och bio med honom och studenterna från Växjö som är här på "klassresa" var tanken. Men han ringde aldrig och vi bestämde oss för att gå på bio själva istället. Jag mötte Simon och åkte till Potsdamer Platz. Middag åt vi på vägen dit, den bestod av en Asia Box med nudlar och grönsaker. Helt okej middag för 2 €. Mötte Jasper, Malin och Tobi vid bion och sprang även ihop med Pauline och Charlotte+pojkvän som skulle på en annan film. Vi såg "Pineapple Express" som säkert är världens bästa film om man är en 17-årig kille men som kanske inte kvalar in på min topp-tio-lista. Skrattade ändå en hel del så den var godkänd får jag väl säga. Efter bion tog vi en smoothie/kaffe/läsk och skildes sedan åt när Malin och Tobi åkte hem. Jag, Simon och Jasper tog S-bahn till Warschauer Strasse och kände att vi inte ville åka hem riktigt än så vi gick till Euphoria som har extra billiga cocktails på söndagar. Där mötte vi återigen, helt oväntat, Pauline, Charlotte, Manon och Nathalie. Drack en alkoholfri drink och var hemma lite senare än jag hade tänkt mig.

Imorse vaknade jag trekvart senare än planerat. Inte så bra med tanke på att jag hade tänkt vara vid Ring Center när de öppnade. Jag skulle köpa en torkställning att hänga upp kläder på (gillar inte torktumlare) och en ny spegel eftersom jag hade sönder min igår. Var där strax innan elva och hittade skapligt snabbt butiken Real där man kan köpa precis allt mellan himmel och jord. Till exempel torkställningar och speglar. Skyndade mig hemåt eftersom vi skulle vara hos Jasper klockan tolv. Hann precis hem med torkställningen innan det var dags att sticka igen. Hos Jasper försökte vi ringa en professor vid Växjö Universitet som är ansvarig för tillgodoräknandet av våra kurser. Det börjar kännas rätt relevant nu att vi får veta om vi kan räkna in den här terminen i vårt program...Han var självklart inte på plats idag. Nästa projekt var att boka biljetter till Sverige för att hälsa på vänner i Växjö, pojkvän och familj. Vi väntade på Simon som också skulle ha varit hos Jasper vid tolv. Han dök inte upp. Vi ringde tio gånger var. Han svarade inte. Och vi kunde inte boka biljetter utan att prata med honom. Vi gick till copyshopen och skrev ut kompendium som vi behöver till en av kurserna. Ringde Simon igen och han svarade. Vi var arga. Eller, jag var arg i alla fall. Jag hade tänkt både städa och tvätta idag men icke. Efter att ha väntat på Simon i tre timmar var vi hungriga så jag, Malin och Jasper åkte till Pizza Dach (som vanligt alltså) och åt "lunch" klockan fyra på eftermiddagen. Sedan gick vi till BioMarkt och handlade ekologiska ingredienser till middagen som jag, Jasper och Simon lagade ikväll. Broccoli/blomkål/potatissoppa som blev oväntat god. Simon hade sovit för mycket och var på världens skummaste humör men kvällen var bra ändå och vägde upp dagens alla missöden. Just det, jag glömde ett! Vi skulle ha träffat vår lärare idag istället men det gick bara klockan 17 vilket helt krockade med våra planer så imorgon klockan 14 ska vi träffa honom istället. Imorgon har vi föreläsning 10-13 och sedan ska jag möta Johan på flygplatsen på eftermiddagen. Fantastiskt. För övrigt var anledningen till att han aldrig ringde oss i söndags att han hade tappat bort lappen med våra telefonnummer på! Varför lade han inte in dem i mobiltelefonen?! Varför?! Som tur var kom Malin på att vi kunde ringa Benjamin, annars hade vi fortfarande inte fått kontakt med dem. Jaja, jag vet inte om jag ska skratta eller gråta snart. Kvällen avslutades med filmen Euro Trip. Sjukt intelligensbefriad film i bästa high school-anda. Om ni inte har sett den - se den inte. Nu ska jag sova. Imorgon kommer Johan. Det blir förmodligen dåligt med inlägg här en vecka framöver eftersom jag har en hel stad att visa honom. Gute Nacht!

Åååh

Det kanske märks att jag har hemmakväll eftersom jag skriver det ena inlägget efter det andra här. Nu ringde Simon precis och sa att Jasper har svinont i huvudet och inte kan följa med på sista kvällen på Dry Guillotine och så frågade han om jag ville följa med istället. Jag sade nej. Jag måste, måste få sova. Och om jag följer med kommer jag komma hem klockan sex eller nåt igen, det vet jag ju. Och imorgon ska jag på loppmarknad klockan ett, och sedan träffa lärare+studenter från Växjö universitet på kvällen. Känner mig ändå så jävla dum för nu måste Simon antingen stanna hemma eller gå själv. Kanske inte så värt att gå själv. Fan också! Måste allt vara så krångligt jämt. Förlåt Simon! SIMON I'M SORRY.

Oväsentligheter

Jag är aldrig nöjd med mitt hår. Jag började med att spara ut det för att jag ville ha långt hår och en lång pannlugg. Sedan klippte jag håret precis innan jag åkte till Berlin, trots protester från min kära pojkvän. Klippningen i sig var ju ett äventyr med en frisör som ägnade mer tid åt att kolla på tjejer än mitt hår. Vet inte hur många manliga frisörer som är straighta (hej fördomar!) men han var nog det. Hur som helst så klippte han inte håret så kort som jag ville ha det, har jag kommit på i efterhand. Det är för långt för att kallas page och för kort för att vara långt. Alltså: en sjukt opersonlig och tråkig frisyr. En annan rolig sak som hände när jag var hos frisören var att han klippte luggen helt taggig/sicksackig, jag undrade om den verkligen skulle se ut så och han svarar Vill du inte ha den så? och ser ut som ett levande frågetecken. Var luggen sicksackig när jag kom hit eller?! Nej just det. Dessutom råkade han slå till mig i huvudet med hårfönen två gånger. Oproffsigt, men kanske det man ska förvänta sig när man är snål och klipper sig i Skärholmens centrum istället för Toni&Guy eller nåt. Hur som helst, nu vill jag antingen att mitt hår ska växa rekordsnabbt och bli långt, eller så måste jag klippa mer så det ser vettigt ut. När jag träffade Sofie igår blev jag dessutom återigen påmind om hur satans snyggt det är med kort pojkfrisyr på tjejer. Jag vill också ha! Men vågar nog inte.

Ett klokt beslut, eller ett tråkigt?

Eftersom jag efter 3 utekvällar i rad känner mig som en zombie, ser ut som en zombie och luktar som en zombie (rökförbudet på klubbar har inte nått Berlin på riktigt) har jag fattat det mogna beslutet att stanna hemma ikväll. Trist nog har jag bara en film på min dator och inte en enda skönlitterär bok i hyllan men jag ska nog överleva ändå. Det underliga är att jag känner mig som värsta tråkmånsen. Varför?! Den här veckan har jag kommit hem kl 2 måndag, kl 2 tisdag, kl 5 onsdag, kl 6 torsdag och kl 6 fredag. Jag har med andra ord en helt ovettig dygnsrytm och ligger back på sömn jag vet inte hur många timmar. Det borde med andra ord vara ganska acceptabelt att stanna hemma. Om man nu har tid med det i en stad som Berlin?

Berlin by night

Eftersom min mamma tycker det är bra att jag är lite "oordentlig" så kan jag ju berätta att jag var ute igår också, för tredje dagen i rad. Fick först veta att det var förfest klockan tio på Aristotelessteig (studentwohnheimet där nästan alla i vår Erasmusgrupp bor), sedan ändrades det till en fest hemma hos Charlotte i Neukölln. Jag sprang över till Elke och hämtade vårt gemensamma strykjärn, strök min prickiga kjol, försökte ta en powernap men kunde inte somnaså jag gav upp och lagade middag bestående av pasta med pesto och grönsaker. Har alltid pasta och pesto hemma, det är världens bästa snabblagade mat! Plus att pasta är bra att äta om man ska dricka vin. Blev inbjuden att äta middag ute med Sofie och hennes kompisar som är här över helgen men hann tyvärr inte med det. Gjorde mig i ordning, mötte Elke och tog trammen till tågstationen där vi precis missade ett tåg och samtidigt konstaterade att de andra inte hade kommit än. Som tur var hann vi med nästa tåg 7 minuter senare och mötte sedan upp Malin utanför Charlottes hus. Vi låg på madrasser på golvet och drack vin och åt chips i ungefär två timmar. Sedan åkte jag och Malin till Hackescher Markt för att möta Sofie och Co medan Simon och Jasper åkte åt andra hållet för att gå på kväll 2/3 på festivalen Dry Guillotine. Vid Hackescher Markt ligger Bang Bang Club, en ganska liten klubb som har sina lokaler i en av pelarna på S-bahnbron. På fredagar har de klubben Death by Pop. Den är som gjord för mig! Rock, indiepop och electro i en salig och dansvänlig blandning! Dessutom var det jättemycket svenskar där av någon anledning, och alla var från Stockholm. Är det något jag har missat? Vi stannade till halv fem och jag började min långa resa österut. Fick vänta i ungefär 10 minuter på min S-bahn, sedan vänta lite till på nästa tåg i Lichtenberg som var ändhållplats och sedan vänta på min tram i 15 minuter. Och så gå i 5 minuter. Nu kan det ju låta helt vansinnigt att jag åker hem helt ensam, men eftersom jag var den enda som skulle åt det hållet så hade jag inget val, och det känns dessutom förvånansvärt säkert att vistas i Berlin på natten. Alltid mycket folk som är på språng vilket innebär att man aldrig sitter själv på ett tåg eller en spårvagn. Inga skumma människor som försöker inleda en konversation med en. Och området jag bor i är helt dött nattetid, de enda människorna man ser är antingen studenter som bor på samma wohnheim som jag, eller sjuksköterskor på väg till och från arbetet på sjukhuset som ligger precis i närheten. Väldigt lugnt med andra ord. Helt ärligt känns Stockholm farligare än Berlin men om det stämmer vet jag inte. För övrigt så brukar ju alla skumma grejer hända i små byar ute på landsbygden ändå, kan man ju lugna sig med.

En hektisk vecka

Det blir ganska långa uppehåll mellan inläggen här, den här veckan skyller jag på att jag har tillbringat i princip all min vakna tid på annat håll än hemma. I måndags var tanken att vi skulle ha vår första lektion i engelska, som en del av en annan kurs. Var lite tidigare i skolan för att lämna in våra ansökningar om "Begrüβungsgeld", det vill säga pengar som ví får av skolan för att vi studerar här. Vi hämtade också våra papper som intygar att vi studerar här och som ger oss ett Erasmusstipendium. Pengaaar! Sedan åt vi lunch i matsalen, trots att vi hade lovat oss själva att inte göra det fler gånger. När vi gick till lektionen så var klassrummet naturligtvis redan fullt och läraren tyckte att vi skulle komma på torsdagen istället eftersom den gruppen var betydligt mindre. Det kändes lite onödigt att ha åkt till skolan från första början, men vi bestämde oss för att ta vara på det fina vädret så vi åkte in mot stan och satte oss på en uteservering och drack kaffe. Vi var inte särskilt sugna på att åka hem efter det så jag, Malin, Simon och Jasper bestämde oss för att åka till stadsdelen Kreuzberg och gå runt lite där. Kreuzberg har haft dåligt rykte ett ganska bra tag men nu har det blivit stadsdelen där det fortfarande är skapligt billigt att bo och därmed hippt och trendigt för den yngre delen av befolkningen. Vi hittade flera fina affärer och caféer och efter att promenerat runt ett bra tag slog vi oss ner på ett café och drack svindyrt te som inte smakade så mycket. Lite surt, men kannorna var fina och caféet hur mysigt som helst. Kvällens plan var att gå på bio och vi började i vanlig ordning att sms:a till allt och alla. Tyvärr var vi lite sent ute och ingen hade tid eller möjlighet att ta sig in till stan med så kort varsel. Vi åt middag på en liten turkisk restaurang innan vi tog oss till Alexanderplatz för att se om det ens fanns någon sevärd film. Det gjorde det, men på bion som ligger där visas alla filmer i dubbad version. Vi var inte så sugna på att höra George Clooney och Brad Pitt prata tyska så vi åkte hem till Jasper och tittade på film där istället. Efter filmen tittade vi på roliga youtube-klipp alldeles för länge tills jag och Simon var tvungna att springa som galningar för att hinna med spårvagnen.

I tisdags hade vi föreläsning på förmiddagen och förundrades än en gång över hur tyska studenter uppför sig under lektionerna. De kommer gärna för sent, springer in och ut ur klassrummet under pågående föreläsning och går också gärna och slänger skräp samtidigt som läraren står och pratar. Efter föreläsningen åkte 3 svesnkor och 2 belgare till Pizza Dach och åt lunch där, detta efter att ha varit i skolans Mensa och kollat vad som erbjöds. Strax efter fem mötte jag Simon, Jasper och Elke för att åka hem till Malin och laga pannkakor till middag. Vi handlade ingredienser och diverse onyttiga tillbehör och började sedan grädda pannkakor. Vi hade säkert 5 liter smet och när vi tog en paus i gräddandet (det var jag och Malin som hade den uppgiften) för att äta hade vi hälften av smeten kvar. Den behövdes inte. Vi drabbades av akut paltkoma ändå. Vi hann smälta maten och plocka undan innan det var dags att åka till Potsdamer Platz för att möta två av de polska studenterna och gå på bio. Lite bättre planering den här dagen! Vi såg "Burn after reading", i originalversion med engelskt tal. Väldigt märklig film, men ändå ganska underhållande.

I onsdags hade vi ingen föreläsning eftersom professor Bücker-Gärtner var upptagen på annat håll. Jag, Simon och Jasper mötte Malin vid Zoologischer garten vd halv ett (efter att ha åkt S-bahn genom hela staden ungefär) för att shoppa lite. Vi åt lunch på en typiskt shoppinggata-turistig restaurang och hann med x antal butiker innan energin tog slut. Jag hittade ett par svarta byxor på HM och ett par skor för 5 € på samma ställe. Malin påpekade att det var vinter och att tygskor kanske inte var det bästa köpet men jag hävdade att det inte var snö än och att jag behövde ett par skor som är bekväma att dansa i. Vi tog en fika på ett dyrt café som hade kylskåpskall äppelkaka. Man ska aldrig äta eller fika på shoppinggator, det är alltid samma låga kvalité och höga priser. Åkte hem och sov en kort stund innan det var dags att åka iväg igen. Charlotte, en av de franska tjejerna i Erasmusgruppen, hade fest hemma i sin lägenhet och vi var ett ganska stort gäng som satt ihopträngda i det lilla köket och drack vin. Jag, Malin, Maria och Simon gick vid halv elva och tog oss till restaurangen/klubben White Trash Fast Food där Malins moster skulle DJ'a. Där mötte vi Johanna och fick det sista lediga bordet som fanns. Klubben såg ut som ett lite finare sunkhak i rockstil och all personal pratade engelska. Vi drack några öl innan Maria fick idén att vi skulle gå vidare till Kaffee Burger, en pytteliten pub för alla som är singlar och vill hitta någon. Det stämde verkligen. Har aldrig sett så många desperata människor på ett och samma ställe förut! Jag, Simon och Johanna gick någon gång innan 4 efter att ha letat efter Maria ett tag, utan framgång. Hon hade tagit en taxi hem visade det sig senare. När vi kom till Alexanderplatz hade S-bahn fortfarande "Betriebspause", de går inte mellan 1 och 4 på vardagar. Vi åt kebab/falafel i väntan på att nästa S-bahn skulle gå om 27 minuter. Var hemma strax innan 5, helt slut.

Igår, torsdag, skulle vi egentligen gå på föreläsning klockan 10. Det gjorde vi inte (förlåt mamma!). Vi kom till nästa föreläsning som var klockan 12 istället, engelskakursen som vi ville gå till på måndagen. I en och en halv timme lärde vi oss hur man pratar i telefon på engelska. Nivån på kursen är med andra ord inte så hög, och lärarens engelska uttal är bland det roligare jag har hört. Vi studenter från Sverige, Holland och Belgien pratar inte perfekt engelska men jämfört med de tyska studenterna är den i världsklass. Vi hoppas att den här kursen inte blir så svår att följa! Efter föreläsningen var det dags för dagens första höjdpunkt! Maciek och Piotr som vi lärde känna under IP-projektet vi gjorde här i Berlin i mars var här över dagen och ville ha en mini-reunion. Medan Malin och Jasper var ambitiösa nog att gå på nästa föreläsning åkte jag hem till Simon (som inte gick till skolan överhuvudtaget) där de polska killarna skulle parkera bilen för att slippa köra omkring mer än nödvändigt i trafikkaoset här. Vi åkte sedan till Warschauer Strasse och vårt nya favoritställe Pizza Dach (har varit där 3 gånger bara den här veckan) för att äta lunch. Malin anslöt när föreläsningen var slut. Efter lunch och uppdatering på vad alla gjort det senaste halvåret åkte vi hemåt för att ladda upp inför dagens andra höjdpunkt, eller snarare kvällens. Jag och Simon skulle gå på Dry Guillotine, en electrofestival med en rad olika DJ's och framförallt Justice! Jag sov i en och en halv timme för att bli människa igen och laddade upp med Justice-låtar innan jag mötte Simon strax innan tio. Vi hoppade av vår S-bahn vid Warschauer Strasse och började promenera. Och promenera. Det visade sig att vi nog borde ha åkt en station till. Men allt var Google maps fel. Till slut kom vi fram till klubben Maria am Ostbahnhof och stod i kö lääänge. Pratade lite med ett tyskt par och sedan med några belgiska tjejer som också pluggar här i Berlin. Klockan tolv kom vi in och då var det bara en timme kvar tills Justice skulle spela. Perfekt! Vi drack lite öl under tiden och lyssnade på en annan DJ som jag aldrig hade hört förut men som var riktigt bra. När man bor i "the capital of electro" är det bäst att man rättar sig efter det! Justices konsert var naturligtvis hur bra som helst! Och hur svettig som helst! Alla dansade som galningar under den dryga timmen då fransmännen spelade och var helt dyngsura när Justice del av konserten tog slut och nästa DJ tog över. Då gick också ungefär hälften av publiken kändes det som. Vi tog en paus och drack lite vatten och öl och stod utomhus en stund för att torka lite. Till klockan 5 stannade vi, sedan var vi nöjda med kvällen (natten) och fortfarande uppe i varv hela vägen hem. Klockan sex gick jag och lade mig, tio i ett vaknade jag. Två timmar senare sitter jag fortfarande här. Ikväll är det fest igen, har jag hört...

Söndagsöppet

...är något som inte existerar i Tyskland. Här får man minsann se till att inhandla alla förnödenheter måndag-lördag om man inte vill dö svältdöden på söndagen. Å andra sidan är exempelvis min närmsta mataffär öppen 8-24 alla dagar utom just söndagar så det kanske väger upp. Är inte säker. Och någon dag när jag har mer ork än jag har nu ska jag skriva ett långt inlägg om alla kulturkrockar. Apropå mataffär så står till exempel inte äggen svalt/kallt i butikerna är. Vet inte varför de gör det i Sverige. Är vi mer rädda för diverse åkommor? Har svenska ägg kortare hållbarhet än tyska? Vet tyskarna något som inte vi vet? Jaja, just nu är jag hungrig men orkar inte laga mat så jag önskar att någon kunde göra det åt mig. Helst vill jag ha bulgur med en massa trevliga grönsaker och kanske lite fetaost och ett och annat solrosfrö på toppen. Tack! Bulgur är för övrigt något som jag inte hittat i mataffären här. Borde inte det finnas? Eller är det väldigt exotiskt? Ska jag överleva här utan det?

Lazy sunday

Söndagar är heliga för mig. Inte för att jag gåri kyrkan eller så utan för att söndag är den veckodag då jag vill kunna göra absolut ingenting. Sova hur länge jag vill, äta frukost i två timmar och bara titta på film resten av dagen. Eller sitta och blogga med Sambassadeur i högtalarna och en kopp te bredvid mig som jag gör nu. Synd bara att jag är sjukt trött eftersom jag gick upp 9 imorse för att städa lägenheten. Det är sant! Jag och min kinesiska flatmate hade kommit överens om att städa i helgen och igår kväll föreslog hon att vi skulle börja runt nio-halv tio. Jag sade snabbt halv tio men fick samtidigt en bekräftelse på att hon förmodligen inte tycker att helgkvällar ska tillbringas ed trevliga vänner, och kanske med ett glas vin eller två. Det tycker jag så efter att igår inte ha gjort ett dugg på hela dagen (vaknade kl 14, gick och handlade runt 18.45) ryckte jag upp mig och lagade middag, bytte kläder och åkte till studentwohnheimet på Aristotelessteig. Där var det nämligen fest hos de polska tjejerna. Hemmafester är så underskattade! Hela gruppen är samlad på ett ställe och musiken är på en behaglig ljudnivå så att det går att föra en konversation. Jag var hemma runt 4 efter en helkväll med vin och "jag har aldrig".
Man kan ju tycka att det är lite sent att gå upp kl 14 som jag gjorde igår. Förklaringen är dock helt logisk. Jag gick och lade mig 06.34! Nytt rekord tror jag! När man åker hem den tiden på morgonen har spårvagnarna börjat gå efter vanlig tidtabell och inte natttidtabell. Dessutom träffar man på en och annan stackars arbetare som är på väg till jobbet. Fredagskvällen inleddes med förfest hos Jasper, sedan en tidig tunnelbana in mot stan. För tidig skulle det visa sig för när vi kom till Kino International där kvällens Erasmusparty ägde rum var det inte öppet än. Men vi kom å andra sidan in nästan först av alla. Lokalen var jättefin men av de 3 utlovade dansgolven existerade bara 2 stycken i verkligheten. Jag var inte helt missnöjd med indiegolvet eftersom det där spelades både Shout Out Louds och Peter, Bjorn and John. Kanske var en av DJ'rna svensk eller så är svensk indiepop stort i Tyskland? Vad vet jag. Simon och Jasper var hur som helst missnöjda med electrodansgolvet som inte fanns och ville testa om det var möjligt att komma in på den (ö)kända klubben Berghain. Eftersom det finns tusen rykten om hur svårt det är att komma in där, och vad man ska göra för att ha en chans att komma in (bara prata tyska, inte vara en stor grupp, gärna vara gay, inte titta vakterna i ögonen, se väldigt hipp ut) smet vi utan att säga till de andra. Inte så populärt kanske men vad gör man inte?! Vi tog först en sväng förbi Alexanderplatz och åt kebab/falafel. Billigt! Sedan gjorde vi ett stopp vid tv-tornet så att vissa kunde köpa vodka och redbull. Sedan påbörjade vi vår resa mot Ostbahnhof, först med U-bahn och sedan med S-bahn efter ca 20 minuters väntetid i Lichtenberg där tågtrafiken stod helt still. Väl framme vid Berghain/Panorama bar förberedde vi oss på att inte komma in och ställde oss i den nästan obefintliga kön. Och kom in. Utan problem. Betalade 10 dyra € i entré och tyckte att musiken var lite lam. Dessutom såg minst hälften av alla människor ut som "hej jag pluggar på konstfack och är jävligt speciell och cool". Kanske var de alla svenskar? Vi fick snart reda på att klubben Berghain bara är öppen på lördagar, på fredagar får man hålla till godo med Panorama bar. Det var därför vi kom in utan problem så klart! Vi stannade kanske en timme, sen åkte vi hemåt.

För att fortsätta berätta i bakvänd kronologisk ordning (eller ingen ordning alls snarare) kan jag ju berätta lite om vad som hände på dagen i fredags också. Dagen började tidigt men eftersom torsdagen var en lugn kväll hemma var jag förvånansvärt pigg. Vi gick till tyskkursen igen, fast vi egentligen inte fick plats där. När det var dags för rast pratade vi med Frau Dr Knoop, den snälla läraren. Vi sa att vi förhoppningsvis skulle få gå en annan kurs och hon tyckte det var tråkigt att vi inte fick plats i hennes klass eftersom vi alla verkade vara så "trevliga och motiverade". När vi var på väg till vår egen skola ringde en av tjejerna som hjälper Frau Bonnen och sade att vi måste lämna in ett detaljerat schema. Samma dag. Bra planering! Vi fick sätta oss och pussla ihop ett schema så gott det gick utan något besked om ny tyskkurs. Dessutom fick vi veta att professorerna inte ville ha så många erasmusstudenter i en och samma grupp så att vi eventuellt måste dela upp oss i olika grupper. Bara krångel och frustration med andra ord. Vi åt lunch i Mensan (för sista gången kom vi överens om, maten är inte så fantastisk) för att sedan bege oss till Alexanderplatz för diverse inköp av konsertbiljetter, kläder och annat. Sedan hem för att göra oss i ordning inför kvällen. Och kvällen har jag ju redan berättat om!


  Vet ni vad ni ska göra den 23:e oktober? Jag vet vad jag ska göra! Woho!


Totmüde

Är galet trött idag! Den här veckan har gått i 110 och det är redan torsdag kväll vilket är lite svårt att förstå. Vad har jag gjort egentligen? I måndags var vi lediga och jag gjorde inte ett dugg på hela dagen i princip, förutom att ta en promenad till Aldi för att handla lite. Det var soligt och jättevarmt och alldeles för svettigt med höstjacka så jag saknar min skinnplastjacka just nu. Åkte till Simon på kvällen och tittade på film tillsammans med honom, Malin, Jasper och Elke. Vi såg "The constant gardener" som jag har velat se sedan den kom. Den var riktigt bra, och engagerande. Var hemma skapligt tidigt vilket var bra eftersom vi hade lektion klockan 10 på tisdagen. I kursen "Europäische und internationale Dimensionen" har vi en professor som ser ut som doktor Snuggles och gillar Erasmusstudenter. Det verkar lovande! Dessutom verkar kursen handla om sådant som vi redan har läst, det vill säga EU, EG och dess olika organ och så vidare. Blir förhoppningsvis inte alltför svårt att hänga med! Efter föreläsningen åt jag, Malin och Simon lunch i Mensan och begav oss sedan till Ostbahnhof för inköp av kollegieblock och annat livsnödvändigt. Hittade bara svindyra block som vi inte köpte och drack en kaffe på nåt litet café på stationen. Den är för övrigt mycket större än centralstationen i Stockholm och då är det här inte ens huvudtågstationen utan en lite mindre. Efter att ha suttit på cafét alldeles för länge åkte vi hem till Simon och lagade middag. Det blev vegetariskt och väldigt gott! Vi var dessutom ambititösa nog att göra milkshakes till efterrätt. Var mätt till dagen efter eller så. Åkte hem tidigt och sov mer än 8 timmar. Underbart! Men klantigt eftersom jag egentligen skulle ha varit i skolan kl 8.15 för att åka till Bürgeramt. Obegåvat nog var jag helt säker på att det var på fredagen. Nu har jag klantat mig två gånger sedan jag kom hit, när det gäller tider och annat viktigt. Om man känner mig vet man att jag normalt sett aldrig gör sånt, vet inte vad som har hänt?! Hade föreläsning kl 12-15 igår, efter en timme fick vi rast och efter det var det dags för ett överraskningsinslag - en gästprofessor från Ukraina som höll ett litet föredrag. På sitt eget språk (ukrainska? ryska? jag borde veta det här?) med en översättare vars tyska var sådär halvbra. Kändes som slöseri med tid ärligt talat. Åkte hem och åt lite, gjorde i princip ingenting tills det var dags att åka in till stan. Åt middag med Malin, Simon och Jasper på en thailändsk restaurang. Som hade ett franskt namn av någon anledning, Men gott och billigt var det! Gick sedan till Euphoria, där vi snart är stammisar, och drack lite cocktails med Nathalie och Manon från Holland och Martha från Polen. De var sedan smarta nog att åka hem i skaplig tid medan vi andra fyra fick för oss att det vore trevligt att stanna i stan lite längre. Vi tog en sväng förbi ett snabbmatshak så att 3 av 4 kunde äta lite och gick sedan till en supermysig bar med fåtöljer, superfina saker på väggarna och ett fotbollsspel. Efter en öl och några omgångar fotbollsspel bestämde vi oss för att åka hem. Vilket var lättare sagt än gjort. Det var ju vardag vilket vi hade glömt helt, och U-bahn hade slutat gå. Så även S-bahn. Och det började regna ganska ordentligt. Som tur var kunde vi med hjäp av Jaspers Iphone ta reda på hur vi skulle ta oss hem. Två nattbussar, en spårvagn och en liten joggingtur i regnet senare var jag hemma, trött och skyblöt. Klockan var halv tre.

Imorse klockan halv tio hade vi samling i skolan för att få hjälp med våra scheman och lite annat organisatoriskt. De två tjejerna som hjälper Frau Bonnen (International Office-människan) är änglar! De hjälper oss med i princip allt. En av dem tog sig tillochmed tid att följa med Charlotte till läkaren idag för att hjälpa till att tolka lite, och som moraliskt stöd förmodar jag. De är bara 21 och 23 år gamla, det vill säga yngre än vissa av oss! Efter att ha lämnat in vårt schema (nu håller vi tummarna för att allt går igenom med tillgodoräkning och sånt), och undersökt möjligheterna att behandla Charlottes sticka i foten i första hjälpen-rummet (det gick inte) åt jag, Simon och Jasper lunch i ungefär 2 timmar. Så mycket tid hade vi att slå ihjäl innan föreläsningen började nämligen. Föreläsningen var den minst givande vi varit på hittills tror jag. Börjar seriöst fundera på vad det är för nivå på undervisningen här?! Efter föreläsningen tog vi en promenad till Center am Tierpark för att klara av dagens huvuduppgift - att gå til Bürgeramt och anmäla oss som boende här. Det var inte fullt så byråkratiskt som jag hade trott, men ändå mycket papper hit och dit. Tror inte att det är fullt så komplicerat i Sverige, men jag har å andra sidan ingen erfarenhet av det heller. Nu sitter jag här i min säng och är ganska nöjd med dagen eftersom jag har fixat 3 punkter på min to-do-list. Förutom att göra klart schemat och gå till Bürgeramt har jag även fixat ett tvättkort så att jag kan tvätta om det behövs. Och det lär jag ju behöva snart! Lite surt att det kostar 2 € per tvätt och att man då dessutom måste köpa eget tvätt- och sköljmedel men men. Med ett nytt land kommer nya sätt att göra saker på! Och jag har hittat ekologiskt tvättmedel så jag är rätt nöjd ändå.

Bildbevis

Tänkte att jag kanske skulle visa några bilder från mitt spännande liv som utbytesstudent. Har ännu inte hunnit fota en massa seriösa saker till min International Office-blogg (de har uttryckligen bett oss att inte ha en massa festbilder och bilder på kompisar på den) så det är mest bilder från våra äventyrliga kvällar ute på stan.

  I det här huset bor jag! I ingången näst längst till höger närmare bestämt

  Såhär ser mitt Wonheim (som består av 2 hus) ut på lite längre avstånd

  Kusin Karin, såhär ser den tyska Aldi-skylten ut!

  En liten del av vår Erasmusgrupp + Malins pojkvän och syster som också var med

  Elke, Jasper, jag, Johanna och Simon på S-bahn på väg in mot stan

Nu orkar jag inte visa fler bilder för tillfället eftersom mitt internet är så fruktansvärt segt. Fler kommer en annan gång!

Vegoland

Tyskland är väl inte precis känt för sin fantastiska matkultur. Alla är nog inte så förtjusta i bratwurst, knackwurst, weisswurst och sauerkraut. För att inte tala om semmelknödel och annat spännande. Låter ju inte som drömlandet för en semivegeterian att bo i men det är det! Här hittar man både sojamjölk, tofubiffar och motsvarigheten till krav-bananer i nästan vilken mataffär som helst. Och billigt är det! Grönsaker och frukt kostar typ hälften så mycket som i Sverige om man har tur. Jag ska bli en nyttig människa här hade jag tänkt. Vet inte riktigt hur det ska gå ihop med alla utekvällar vi snittar per vecka men det blir ett senare problem.


Helgen som varit

Hemma i Sverige brukar jag gå ut absolut max två gånger i veckan. Och det var längesen jag gick ut både fredag och lördag. Här i Berlin är det andra bullar! Här går vi ut minst två gånger i veckan, och hittills både fredag och lördag. Hela lördagen tillbringade jag i mitt rum och njöt av att äntligen ha internet. Sov ungefär 4 timmar och kunde absolut inte somna om under dagen vilket gjorde mig smått irriterad och frustrerad eftersom vi hade kommit överens om att lördagen skulle vara den stora partykvällen. Var dessutom ganska snorig och täppt i hela huvudet. Det hela kulminerade i matlagningsmaratonet i köket som jag skrev om tidigare och mitt humör var sannerligen inte det bästa. Mötte i alla fall upp resten av gruppen på Ostbahnhof vid elvatiden och köpte en flaska vatten att skölja ner en huvudvärkstablett med och en öl att skölja ner vattnet med. Vi gick kanske hundra meter och kom till Fritz club (väldigt bekvämt med en klubb som ligger granne med tågstationen), en klubb med tre dansgolv, skapligt billigt inträde och skapligt billig öl. Vi cirkulerade runt lite på de olika dansgolven, åt nachos med alldeles för stark salsa och var hemma klockan fem ungefär. Jag och Elke kom överens om att vi måste lära oss att bli bättre på tidtabellerna här innan det blir vinter för det kommer inte att bli roligt att vänta i 20 minuter på en spårvagn i december...
Gårdagen bjöd på varmt väder som utlovat, men dåligt med sol. Vi hade pratat om att ha en brunchpicknick och sedan gå till loppmarknaden i Mauerpark men någon brunch blev det inte och antalet personer som gick till loppmarknaden var 2. Men det var trevligt ändå! Sjukt mycket folk och sjukt mycket grejer. Jag hittade självklart massor med fina möbler i 50-talsstil som jag hade kunnat köpa på stående fot om jag hade haft en lägenhet i Berlin. Men det har jag ju tyvärr inte. Såg också en hel del kläder men var lite för trött för att orka börja leta och rota bland grejerna. Jasper hittade dock en stol som vi transporterade hela vägen från loppmarknaden till studentrummet. Bara det var ett äventyr! Kanske roligast av allt var att en massa människor antingen log uppskattande eller kommenterade det fina inköpet. Kvällen spenderade jag vid datorn. Pratade med Johan på Skype vilket fungerade skapligt bra, läste lite bloggar och avslutade med att dricka te och titta på "The squid and the whale", den enda filmen jag har på datorn. Den var lika märklig som första gången jag såg den. Men ändå bra på något vis.

Dagens glädjeämnen

1) Jag är den person som uppfann öronpropparna evigt tacksam. Jag har sovit 9 ½ timme inatt!

2) Den som kom på att man kan göra gröt av havregryn förtjänar också en applåd.

3) Vi har inga lektioner idag, men en inbokad filmkväll ikväll.

4) Min allra finaste kommer hit den 28:e oktober och stannar en hel vecka!

5) Mami, papi och en lillebror (?) kommer den 31:a oktober och stannar några dagar.


Fredagen den 10:e oktober

I fredags var det, som vanligt när man har gått och lagt sig för sent, aningens jobbigt att ta sig ur sängen. Klockan 9.45 började den tysklektion som vi hoppades kunna få vara med på så vi möttes utanför klassrummet strax innan. Vi var ungefär 12 studenter från vår skola vilket inte bådade gott eftersom det skulle innebära att gruppen blev överfull direkt. Vi stod givetvis inte på någon lista men fick vara kvar ändå, jag tror att läraren, Frau Dr Knoop, tyckte lite synd om oss. Hon visade också på prov på den tyska punktligheten och påpekade vikten av att komma i tid. Det är första gången det händer sen jag kom hit! Nivån på gruppen var antingen väldigt lätt eller så var det bara för att det var första lektionen men vi fick presentera oss med vårt namn och sedan bilda en mening med vårt namn samt ett verb och ytterligare ett ord som skulle ha samma begynnelsebokstav som namnet. Sen gjorde vi lite hörövningar och annat pedagogiskt. Hej högstadietyska! Men det var ganska lagom avslappnat. Efter lektionen gjorde Jasper dagens hjälteinsats och hjälpte mig att fixa mitt internet. Sedan tog två svenskor, två belgare, två holländskor och en polack S-bahn till Warschauer strasse och åt lunch på Pizza dach. Sjukt billigt och gott! Dessutom ett jättefint område med massa roliga affärer och grejer. Jag, Malin, Simon och Jasper fortsatte sedan till Alexanderplatz för att dricka kaffe. På väg in i Alexa sprang vi ihop med Joachim som har pluggat IAL-programmet i Växjö, och hans kompis. Vad är sannolikheten för det?! Hur stort är inte Berlin?! De skulle till den kända/ökända klubben Berghain samma kväll och vi bytte nummer utifall att vi skulle få för oss att göra samma sak. Efter en dyr kaffe på nån italiensk kaffebar släpade vi oss hemåt. När jag kom hem hade jag ungefär två timmar på mig att bli klar. Tänkte ta en högeffektiv powernap men blev väckt av dörrklockan som vanligt (det är mer regel än undantag känns det som). Åt middag, klädde på mig och fönade håret samtidigt. Mötte Johanna och Elke för att ta spårvagnen till studenthemmet på Aristotelessteig där det var förfest i Jaspers rum. Det blev ganska trångt och mysigt när alla hade kommit och jag introducerade den fantastiska kombinationen vitt vin och sprite för resten av sällskapet. Efter ett par timmar tog vi oss till Warschauer Strasse eftersom det var ytterst få som ville betala 18€ inträde på Berghain. Vi gick till en cocktailbar och drack lite och blev sedan medbjudna till en absinthbar av ett gäng tyskar som franska Charlotte hade träffat på U-bahn. Idén om absinthbaren övergavs snart till förmån för en hemmafest i en lägenhet där köket hade en bardisk bestående av en surfingbräda och bambu. Riktigt snyggt! Var hemma klockan sex på morgonen, aningens trött...

Mitbewohnerin

Jag har antagligen slagit personligt rekord i antal postade inlägg/dag idag, men skit samma! Jag har massor att berätta. Till exempel att jag inte är van vid att bo med andra människor (som inte är min familj alltså) och därmed dela kök och badrum. Den nyinflyttade tjejen, som ska bo här från och med nästa vecka, har redan föreslagit ett dusch-schema så att vi ska slippa strul om alla går upp samma tid på morgonen. Jag lär ju få duscha tidigast eftersom jag verkar vara den enda här som äger en hårfön, en flaska hårspray, en spegel och diverse make up. Fåfäng? Jag?
Jag skulle nog vilja föreslå ett köksschema också. Hittills har jag inte brytt mig alls, för det har inte varit några problem med att kunna laga mat när man vill. Ikväll är det dock kinesisk invasion i köket. Min Mitbewohnerin (alltså den kinesiska tjejen som också bor här) har två kompisar här och har lagat mat i ungefär 1 ½ timme nu. De använder i princip varenda tillgänglig yta som finns i köket. Synd att jag också måste äta ibland. Just nu känns det som att jag är inneboende, och inte medboende (som ordet Mitbewohnerin faktiskt betyder). Men jag ska sticka om en halvtimme, ut på stan igen på nya äventyr. Nu sprayar jag luggen, svärtar ögonen och lyssnar på Familjen på högsta volym. Jag känner mig som en tonåring.


87.24.04.23

En liten förklaring till alla siffror i min adress: Nummer 20 är som vilket gatunummer som helst. Det är på det numret vårt studenthem ligger. Allee der Kosmonauten är en gata som är ungefär fyra kilometer lång eller så. Nummer 87 är numret på själva studenthemmet, har Studentenwerk Berlin bestäm. Nummer 24 är den ingång jag bor i, det finns två hus med fem ingångar i varje. 4 står för våningen jag bor på. Nej, det finns ingen hiss. Nummer 23 är numret på mitt rum, alltså rum nummer 3 i lägenhet nummer 20. Slutligen så är 10315 postnumret för det här området. Bara lite komplicerat.

Torsdagen den 9:e oktober

Torsdagen den 9:e oktober var inte min dag. Började med att gå upp strax innan sju för att kunna gå och prata med Herr Hausmeister om 1) möjligheten att fixa internet via en sladd till telefonjacket 2) det faktum att det inte finns något varmvatten i det handfat som råkar vara mitt. Den kinesiska tjejen som har bott här en månad redan har givetvis varit smart nog att ta det andra handfatet. Och påpekade sedan för mig att jag "kanske skulle och prata med vaktmästaren om det". Jo tack. Vaktmästaren finns på plats fyra dagar i veckan. Då har han Sprechstunden 7.15-8.00 och 13.30-14.30 och på dessa tider kan man gå till hans kontor. Halv åtta var jag och en annan kille där. Vi ringde på. Ingen öppnade. Han gick och kollade på anslagstavlan om tiderna verkligen stämde. Jag ringde på flera gånger till och hörde att det var någon som pratade inne på kontoret men som inte öppnade. Alltså, inget internet och inget varmvatten. Jag var galet irriterad, mest för att jag hade gått upp så tidigt i onödan. Duschade, åt lite frukost och tog sedan spårvagnen till en annan skola, FHTW, där vi skulle ha vår första obligatoriska lektion i tyska. Trodde vi ja. Alla grupper var givetvis fulla, något som redan fått en hint om av de som varit där tidigare i veckan. Anledningen till att just vårt gäng bestående av cirka 26 Erasmusstudenter från FHVR inte får plats är att vår skola helt enkelt inte vill betala för tyskundervisningen och således inte har något avtal med språkinstiutet. Och därmed inte heller har reserverat några platser åt oss eller ens meddelat hur många vi är. Väldigt begåvat eftersom vi inte kan göra vårt schema innan vi vet vilken dag vi har tyskkurs. Plötsligt hade vi 4 timmars håltimme. Jag, Malin, Simon, Jasper och Nathalie och Manon från Holland bestämde oss för att åka in mot stan och äta frukost. Vi hoppade av på Eberswalder Strasse och hittade ett helt fantastiskt litet café som heter Morgenrot. Det visade sig att det var helt veganskt/vegetariskt till min och Nathalies stora glädje. De hade dessutom en frukostbuffé med massor av bröd, pålägg, frukt, grönsaker och yoghurt med olika tillbehör. Man fick själv välja hur mycket man ville betala eftersom de har en idé om att alla ska kunna äta hos dem, oavsett hur mycket pengar man har. Den som har mycket pengar betalar lite mer, den som har lite pengar betalar lite mindre. I like! Vi hann med en andra fikapaus i skolans Mensa innan det var dags för en föreläsning i statsvetenskap. Hela lektionen gick åt till att hela klassen fick presentera sig själva. Lagom nivå när jag var så trött att jag höll på att svimma. Efter lektionen var ungefär hälften av gruppen sugna på museum medan jag och Malin hade siktat in oss på en konsert med Miss Li. Vi bestämde oss dock för att hoppa över konserten (vi visste inte ens om det fanns biljetter, och ville inte vara hemma så sent) till förmån för resten av gruppen. Jag åkte hem och sov i en och halv timme, vilket nog var dagens höjdpunkt tillsammans med frukostbuffén. Klockan åtta skulle vi möta de andra, trodde vi, så jag och Malin stod och väntade en stund på Alexanderplatz innan vi ringde de andra. Som inte alls var i närheten utan i Friedrichshain i jakt på en restaurang. Vi hoppade på första bästa U-bahn och åkte dit. Middagen intogs på en kinesisk restaurang (sjukt gott, men dyrt!) och sedan tog vi varsin öl/drink på Mirsham. Dagen slutade helt klart mycket bättre än den började!


Som ett brev på posten

Om någon skulle få för sig att skicka ett brev, ett vykort eller något annat spännande till mig när jag är i Berlin så är min adress:

Allee der Kosmonauten 20, 87.24.4.23
10315 Berlin

Om man känner sig rik och vill slösa pengar på att ringa eller skicka sms så är mitt nya, tyska mobilnummer 0049(0)1785504498

Onsdagen den 8:e oktober

I onsdags började den första föreläsningen vid 12 men vi var i skolan ungefär 45 minuter tidigare för att fixa med diverse olika praktiska saker. Det gick sådär. Frau Bonnen på international office ville inte skriva under vårt intyg som ska skickas till Växjö universitet för att vi ska få vårt Erasmusstipendium. Hon kunde inte heller säga varför vi har fått felaktiga lösenord till skolans datorer. Eller hur det kunde komma sig att alla tyskkurser var fulla och vi var drygt 20 Eramusstudenter som inte fick plats. Föreläsningen var i alla fall över förväntningarna. Professor Bücker-Gärtner var visserligen försenad och nästan lika förvirrad som vanligt men själva kursen är väldigt lik det som vi har pluggat hemma i Växjö. På eftermiddagen, från 16 till 19 (!) var det dags för nästa föreläsning. Den var inte fullt så spännande. Jag kommer ärligt talat knappt ihåg vad den handlade om. Efter en mellanlandning hemma med powernap och middag tog jag och Elke oss in till stan för att möta Jasper. Vi tog oss till Prenzlauer Berg, en av de absolut bästa stadsdelarna i Berlin enligt min åsikt, och drack öl på en liten rökig pub. Det finns alldeles för mycket att se och göra i den här staden för att man ska kunna stanna hemma en kväll och göra ingenting.


Tisdagen den 7:e oktober

I tisdags började skolan på riktigt med föreläsningar och allt. Vi var ett helt gäng Erasmusstudenter som gick tillsammans till en lektion i "Betriebswirtschaftslehre", typ företagsekonomi. Inte riktigt min grej! Dessutom var klassrummet så fullt att vissa satt på golvet och professorn som höll i föreläsningen var inte alls särskilt sympatisk. Vi hade desto högre förväntningar på eftermiddagens föreläsning i "Politikwissenschaft" som skulle börja klockan 12. Efter 50 minuter hade Frau Steckmeister fortfarande inte dykt upp! Efter lite mailande och annat fixande åkte jag för att betala min hyra. På studenthemsförvaltningen (direktöversättning) träffade jag Krista från Kanada igen och hade sällskap med henne hem. På kvällen åkte jag och Elke till Jaspers studenthem för en lugn filmkväll. Jag såg Kung Fu Panda för andra gången och åt popcorn med socker för första gången. Det smakar ungefär som kalaspuffar.


Måndagen den 6:e oktober

I måndags var det dags att gå till skolan igen och få tonvis med information på kort tid. Total förvirring. Kurser skulle väljas, papper skulle fyllas i. Namn var felstavade, adresser felaktiga och födelsedatum saknades. Lite knepigt! Men det visade sig att resten av vår Erasmusgrupp inte bara består av polska studenter utan även två franska och två holländska tjejer! Efter lunch i skolans "Mensa" var jag ute på äventyr med Elke. Vi hade sett en annons med ett strykjärn för galet billiga 4,99 €! Och ett strykjärn kan ju vara bra att ha tänkte vi. Synd bara att vi inte förstår oss på gatunumreringen i den här staden. Först hoppade vi av spårvagnen alldeles för sent (men det visste vi inte då) och började gå åt fel håll. Sedan gick vi tillbaka och hoppade på spårvagnen igen, för att sedan hoppa av den när vi insåg att den inte alls gick på den väg vi hela tiden trott att den gjorde. Sen gick vi till nr 216 där vi trodde att affären med de billiga strykjärnen skulle finnas. Nummer 216 var dock ett helt vanligt hyreshus. Det hade dessutom börjat regna vid det här laget så vi ringde till Jasper (som hjälper alla med allt, hela tiden!) och fick veta att det var 277 vi skulle till. När vi äntligen kom dit, det visade sig vara ett shoppingcenter, så var de jättebilliga strykjärnen slut. Som tur var fanns det nästan lika billiga strykjärn för 9,99 €. Och kaffebryggare för samma pris. Efter att ha åkt med en spårvagn vi trodde skulle ta oss hemåt och hamnat i en helt ny stadsdel, Marzahn, var vi tillbaka på vårt wohnheim strax efter fem. Hann precis andas ut, äta middag och byta kläder innan det var dags att åka in till stan för att dricka billiga cocktails med våra nya vänner från Frankrike och Nederländerna. Klockan åtta skulle vi ses. 20.05 var jag, Elke och Malin där. Ungefär en halvtimme senare dök Simon och Jasper upp. Närmare nio kom de franska tjejerna. Vid halv elva kom tjejerna från Holland. Man skulle kunna skriva en bok om olika nationaliteters syn på det här med att komma i tid! Men drinkarna var goda. Och sällskapet väldigt trevligt! Vi var inte hemma förrän vid ett och då hade vi dessutom hunnit träffa en kanadensisk utbytesstudent, Krista, på Lichtenbergs S-bahnstation. Det visade sig att hon bodde i samma wohnheim som vi så vi hade sällskap hela vägen hem. Det är helt klart bland det bästa med den här utbytesterminen hittills - alla människor man träffar! Alla är från olika länder och nästan alla är hur trevliga som helst. Jag anar redan nu att det kommer bli svårt att åka härifrån!


Söndagen den 5:e oktober

I söndags vaknade jag av att någon ringde på porttelefonen klockan halv tolv. Det kanske inte är tidigt men jag hade bara sovit i sex timmar och kände inte för att öppna eftersom jag visste att det inte var någon som sökte mig, och min flatmate var borta över helgen. Förmodligen var det hennes kompis (som även ringde på torsdag morgon klockan halv nio) eftersom hon kom tillbaka en timme senare och stannade i tio timmar. Jag försökte somna om men gav upp och gjorde egentligen ingenting förrän på kvällen då jag åkte till Hackescher Markt och drack kaffe med Elke, Malin, Simon samt Karolina+pojkvän. Lagom ansträngande aktivitet.


Lördagen den 4:e oktober

På lördagen gjorde jag, Elke, Simon och Jasper en dagsutflykt till Ikea. Det är inte så ofta jag besöker Ikea 2 gånger inom loppet av en vecka men efter att vaknat alldeles för tidigt med solen i ögonen ett par dagar i rad var jag tvungen att köpa någon sorts gardin, filt eller tyg att hänga för fönstret. Jag vet inte om persienner existerar här för jag har hittills inte sett en enda. Spetsgardiner verkar vara grejen. Att åka till Ikea en lördag när det är dåligt väder är en ganska dålig idé även i Berlin. Det tog lååång tid att ta sig igenom hela varuhuset, men jag fick leka guide och förklara de konstiga namnen på diverse möbler och prylar. Från Ikea åkte jag och Elke hem till vårt wohnheim, sedan iväg till mataffären (en bättre den här gången) och sedan hem igen för att snabbduscha och hinna hem till Simon. Skönhetssömnen som vi hade sett fram emot hela dagen fick vi strunta i, men det vägdes upp av att Simon hade middagen färdig när vi kom dit. Lyx! Och vi slapp till och med diska! Dock så tror jag att jag i ett svagt ögonblick lovade att bjuda på svenska köttbullar någon gång. Hur gick det till? Middagen övergick i en förfest när Malin, Tobi, Malins syster Sanna, Johanna, Karolina och hennes pojkvän Bartosz dök upp. Efter många om och men var vi framme vid Kulturbrauerei ungefär klockan ett, bara två timmar senare än vad vi hade tänkt vara där...Vi stannade på klubben "Alte Kantine" till tre ungefär. Halv sex var vi hemma vid vårt wohnheim. Berlins kollektivtrafik nattetid är helt obegriplig. Eftersom vi bor långt ute i öst (im Arsch der Welt som Maria skulle uttrycka det) måste vi åka S-Bahn och sedan ta oss vidare med spårvagn. Vi hade dock inte lust att vänta på vår S-Bahn i 20 minuter på Alexanderplatz så vi tog en spårvagn och skulle byta till en annan som går hela vägen hem. Fast den kunde man tydligen inte åka med mellan midnatt och 3 så vi fick vänta i 12 minuter på spårvagnen tillbaka, sedan 11 minuter på nästa S-Bahn bara för att precis missa vår spårvagn när vi kom fram. Då hade vi fått nog av att frysa halvt ihjäl så vi gick hem. Vilket till vår stora förvåning bara tog cirka 10 minuter! Har aldrig varit så glad över att komma in i värmen tror jag.


Fredagen den 3:e oktober

Fredagen den 3:e okrober var det Feiertag i Tyskland, till minne av återföreningen. Det innebär, förutom att alla är lediga, att i princip allt är stängt. Bara vissa restauranger och turistattraktioner är öppna. Och en mataffär på centralstationen som tur var! Jag träffade Karolina från Polen (den enda polska studenten som inte vill umgås med resten av den polska gruppen) och tog en promenad och en kaffe. Dagen till ära var det riktigt soligt och varmt ute, i övrigt är det jättekallt här för att vara i början av oktober! Kvällen tillbringades på Simons wohnheim där det var Oktoberfest på studentpuben = enliters ölglas, brezels och tysk folkmusik på högsta volym. Och en DJ iklädd Lederhosen. Det var mycket roligare än det låter och musiken övergick till att bli mer normal. Klockan 3 var vi hemma...


Torsdagen den 2:a oktober

Torsdagen den 2:a oktober var dagen då alla förväntansfulla Erasmusstudenter äntligen skulle få börja i skolan. Redan på spårvagnen mötte jag de studenter som bor i samma wohnheim som jag och som jag hade mailat lite med innan jag åkte. Det var nog tur för jag hade inte hittat till skolan själv! Första dagen i skolan bestod av nästan 3 timmars sövande välkomstprat, lite musik och lite information som förmodligen inte ens hälften av alla studenter tog in. Sedan fick vi våra Studententickets som fungerar både som studentkort och busskort under tiden vi är här. Eftersom de ska hålla ända till februari kunde man ju tänka sig att de skulle vara i plast, eller åtminstone inplastade. Men nej, det är en papperslapp, dessutom för stor för att den inte ska knycklas ihop om man lägger ner den i en väska. Inte så bra. Men nu kan vi åka obegränsat i hela Berlin! Efter skolan var vi tvungna att åka och skriva under våra hyreskontrakt. Det tog hur lång tid som helst. När vi äntligen var klara tog jag, Simon, Elke och Jasper en lång promenad i kvarteren runt Alexanderplatz. Nästan alla Erasmusstudenter i vår grupp är från Polen och känner varandra sedan innan vilket innebär att de har bildat en egen liten grupp och bara pratar polska med varandra. Vilket i sin tur innebär att vi sju som inte är från Polen också har blivit en grupp. Efter en snabb sväng förbi mataffären Aldi (som har världens sämsta utbud ungefär) och sedan hem åkte vi in till stan igen för att äta middag. Området kring Frankfurter Tor är verkligen the place to be om man är student och vill äta (och dricka) billigt.


Onsdagen den 1:a oktober

Onsdagen den 1:a oktober var den stora flyttdagen. Jag ringde till min "Hausmeister" Herr Schellenberger på förmiddagen och meddelade att jag skulle dyka upp senare på dagen. Han lät som en trevlig prick. Det var han också, visade det sig när vi kom fram, helt slut efter en resa med buss, S-Bahn och Tram genom halva stan. Med en stor resväska och en 11-kilos kartong. Nästa vända hade vi betydligt mindre att släpa med oss men otur som vi hade så blev det totalfel på S-Bahn och vi kom inte vidare. Då hade det dessutom börjat ösregna och blåsa halv storm. Vi kom fram till slut, blöta och smått irriterade. Rummet jag bor i ser förmodligen ut som alla andra studentrum i världen med en standardinredning bestående av säng, skrivbord, stol, garderob och hylla. Och en lampa i taket. Spartanskt med andra ord, men helt okej. Jag bor i en lägenhet med 3 studentrum och gemensamt kök och badrum. Just nu bor vi bara två här, jag och en tjej från Kina. Efter att ha lämnat av alla saker i mitt rum tog vi spårvagnen till Biesdorf där Simon från Belgien bor. Hans studenthem ser ut som en internatskola av den finare sorten med terrasser, balkonger och gröna växter överallt. Och en studentpub i källaren. Vid S-bahnstationen mötte vi Simons kompis Jasper och åkte till Friedrichshain för att möta upp Maria och Malins pojkvän med vänner. Där firade vi Tobis födelsedag med brinnande shots, cocktails och en galen servitör.


Tisdagen den 30:e september

På tisdagen hade jag och Malin i uppdrag att baka x antal muffins som Tobi kunde ta med sig till jobbet dagen efter. Han fyllde nämligen år då. Vi lekte hemmafruar hela  förmiddagen och fick ihop inte mindre än 40 stycken sjukt snygga muffins. Tyckte vi i alla fall. Sedan bar det av till IKEA för lite shopping. IKEA utomlands is the place to be om man har hemlängtan. Här står det "Välkommen" i entrén och man kan köpa diverse svensk mat och godis (Gott och blandat!) i Sweden Shop. Förutom det så är det ju svenska namn på precis varenda möbel och pryl, och om man vill lämna ifrån sig sina barn när man handlar så finns "Småland" även på tyska IKEA. De billiga 5-kronorskopparna är inte lika billiga här men det är ju en petitess.


Long time no blog

Det har varit väldigt dött här, trots att jag lovat att blogga flitigt i Berlin. Som man kan utläsa av föregående var det först igår jag fick internet fixat, sorgligt nog fungerar det inte ens särskilt bra eftersom jag verkar bo i en bunker men lite blogginlägg ska jag nog kunna knåpa ihop i alla fall. Jag börjar med att publicera en hel drös eftersom jag har suttit och skrivit bloggen i word i brist på nätverk. Jag antar att det innebär att mitt ointresse för skrivandet har försvunnit? Har haft, och har fortfarande, massor att fixa med men det är helt underbart att äntligen vara på plats! Måndagen den 29:e september vaknade jag efter 4 timmars sömn och packade det sista. Min väska var hur tung som helst men vägde tydligen bara drygt 20 kg. Tur för mig! Hade varit rätt surt att betala för övervikt som första grej. Mamma skjutsade mig till Arlanda och 12.50 lyfte planet. Landade på Tegel där Malin kom och mötte mig, och tur var det för annars hade jag garanterat åkt vilse. Om man vet hur Stockholms kollektivtrafik fungerar kan man ta den och multiplicera med 100. I Berlin finns det S-Bahn, U-Bahn, bussar och tram. Vissa bussar och spårvagnar har ett "M" framför sitt nummer, det betyder "Metro" och innebär att bussen/spårvagnen går var 10:e minut. Det gör S-Bahn också, och U-Bahn går ännu oftare så här kan man mer eller mindre glömma allt vad tidtabeller heter. Bekvämt! Och så kostar ett busskort bara 180€ för 6 månader om man är student.

Hur som helst, på måndagen hann vi med både en promenad till KaDeWe, en middag på sushirestaurang och bio. Vi såg "Der Baader-Meinhof Komplex". Mitt betyg: Se den! Jag har alltid sagt att tysk film är bra och jag har fått det bekräftat än en gång.


Yey!

Jag har internet! Det här är den bästa dagen på länge! Jag har dessutom sjukt bråttom så jag utlovar en hel hög med inlägg imorgon eller så. Over and out.

Rapport fran utlandet

Om nagon undrar sa ar jag i Berlin nu och ja, jag lever. Har bara inte fatt nagot internet an. Och jag skriver pa ett belgiskt tangentbord.

RSS 2.0