Up to date 1

Ja, nu är jag tillbaka i vardagen igen och det känns nästan som om det där jullovet aldrig inträffat. Eller jo, jag har ju haft ett riktigt fint lov men det går så häpnadsväckande fort att anpassa sig till livet här i Berlin igen. Tänkte skriva en någorlunda kort sammanfattning av vad jag sysslade med dagarna innan jag åkte hem, och vad jag roat mig med under lovet. För att underlätta för alla mina läsare (typ 7 personer?) delar jag upp det i flera inlägg. Brukar ju ha problem med att fatta mig kort som bekant...

Måndagen den 15:e december: Hade sista tyskalektionen innan lovet. Läraren bjöd på kakor och vi pratade om jultraditioner - precis som på lågstadiet! Efter skolan var jag hemma en sväng innan det var dags att möta upp några andra Erasmusstudenter+Katarina, en av de studenter som varit våra "faddrar" under den här terminen för att gå på julmarknad. Eftersom de flesta redan varit på den lite mer traditionella marknaden vid Gendarmenmarkt gick vi till en annan marknad som låg bredvid Alexa. Det visade sig vara kitschens högborg. Eller ja, det var ett tivoli med en touch av julmarknad. Enligt Katarina finns det 4 saker man måste göra när man besöker en julmarknad: äta något, dricka något, åka minst en karusell och köpa lotter. Vi åt något mystiskt bakverk med smak av mandelkubb och med en massa florsocker på. Vi drack varm choklad. Vi åkte ett gigantiskt pariserhjul vilket var svinkallt (trots fleecefiltar) och 4 av 7 hade världens höjdskräck. Vi drog dessutom någon sorts lotter och vann en babytiger. Mission accomplished.

Tisdagen den 16:e december: Vi hade lektion i Europarätt eller europeisk rätt eller vad det heter på svenska. Det är nog två olika saker tillochmed. Jaja. Efter lektionen åt vi lunch som vanligt och jag gick sedan till banken för att äntligen skaffa ett tyskt bankkonto. Tyvärr var kvinnan som jag skulle gå till inte på plats den dagen så jag fick boka en tid. Sedan gav jag mig ut på en julklappsshoppingrunda på egen hand. Det var ganska effektivt! Köpte en fin t-shirt till min lillebror och ett mjukismonster till Elins och Niklas bebis (som kan komma vilken dag som helst nu!). Åkte hem och andades ut lite innan det var dags för veckans biobesök. Vi går på bio nästan en gång i veckan här. Vet inte varför men det är billigare än i Sverige och utbudet känns mer spännande. Kan ju bero på att tysk film är tusen gånger bättre än svensk, generellt sett. Filmen började halv elva och då kan det finnas risk för att man somnar men "Berlin Calling" var riktigt bra, och musiken med. Att den dessutom var filmad på tågstationer och klubbar där vi varit gjorde det hela ännu bättre. Jag förgyllde mitt biobesök med lite lösgodis för det sjuka priset 1,80 Euro per hekto. Dyrt men gott! Filmen påminde en del om "It's all gone Pete Tong" så gillar man den kanske den här kan vara värd att se.

Onsdagen den 17:e december hade jag egentligen lektion men hoppade över den eftersom vi skulle på studiebesök i Bundestag, det vill säga Tysklands parlament. Jag mötte Jasper vid S-bahnstationen och vi mötte sedan upp resten av gruppen utanför det pampiga Reichstags-huset. Det var mycket intressantare än jag trott att lyssna på frågestunden som pågick, och det var mycket lättare att förstå politikerna när de pratade än förväntat också. Vi avslutade studiebesöket med att åka upp till byggnadens glaskupol varifrån man vid fint väder kan se hela Berlin. Den här dagen var det givetvis grått, dimmigt och småregnigt ute så utsikten var sådär. Men jag prickar av Bundestag på min "att se-lista" ändå, tänker nog inte åka dit en dag med fint väder bara för att stå i kö i en timme och sedan betala inträde. Efter studiebesöket gick jag och Jasper på jakt efter ytterligare julklappar. Det gick sådär. Jag hittade ingenting. Malin och Simon anslöt efter ett tag och vi gick och fikade på ett ställe med väldigt knepig service. Personalen glömde bort beställningar, antingen helt så att man fick gå och fråga dem var ens fruktsallad tog vägen (det fick jag göra) eller delvis så att de kom till bordet och frågade vilken sorts macka man hade beställt (det hände Malin). Rätt dyrt var det dessutom så dit går vi nog inte tillbaka. Vid halv åtta mötte vi några andra Erasmusstudenter vid Hackescher Markt och gick för att äta middag tillsammans innan alla åkte hem på jullov. Det blev en indisk restaurang som vi varit på tidigare. Sjukt gott, sjukt mycket mat, sjukt mätta blev vi. Trots paltkoman gick vi vidare till en bar/restaurang med 50/60-talstema. Den ser ganska mycket ut som restaurangen som Mia Wallace och Vince Vega går till i "Pulp Fiction". Jag drack en alkoholfri drink och gick ganska tidigt tillsammans med Malin, Simon, Jasper, Nathalie och Marta.

Torsdagen den 18:e december: Började räkna ner timmarna tills jag skulle åka hem och längtade efter Sverige. Hade sociologi som första lektion vilket inte var särskilt ansträngande. Vi fick göra en liten utvärdering av kursen och sedan bjöd läraren på choklad och vi fíck se en film om socialisation. Undrar hur ofta det händer att universitets/högskolelärare i Sverige bjuder sina studenter på något bara för att det är jul? Efter sociologin var det dags för engelska. Mer choklad och julkakor! Och lite undervisning i bankspråk på engelska. Vi Erasmusstudenter svarade på alla frågor hela tiden, mest för att vi skulle komma vidare med lektionen, men de tyska studenterna verkade tycka att vi var dryga besserwissrar. Det är ju inte vårt fel att vi får lära oss engelska från typ tredje klass och de börjar i, vad vet jag, sjuan? Efter en väldigt snabb lunch var det dags för dagens sista lektion, statsvetenskap. Vi kände igen det mesta som vanligt och jag antecknade flitigt en stund tills syret började ta slut i klassrummet och jag började räkna minuter för att hålla mig vaken, typ. Efter att skoldagen var slut gick jag till Kaisers för att inhandla lite matsäck. Gick hem för att börja packa, och ja det gick ju sådär halvbra. Gjorde en massa annat och gick och lade mig runt tolv. 04.50 ställde jag alarmet på. Men när jag ska ut och resa kan jag inte sova så bra ändå så det gjorde väl inte så mycket. Det kan vara värt att vara helt död på grund av sömnbrist om man ska hem till Sverige och ha jullov.

Jag kan ju tillägga här att jag under hela den här veckan längtade hem till Sverige och familjen ganska mycket. Jag tror att jag pratade med Johan i telefon varje kväll så att vi kunde räkna ner hur många dagar det var kvar tills vi skulle ses. Vuxen jag låter nu. Not.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0