Den moderna hemmafrun

Ibland känner jag mig som den moderna hemmafrun - hon som jobbar heltid 8-17, måndag till fredag och som sedan handlar, diskar, lagar mat, tvättar och städar på kvällstid. Eller på helgerna. Just nu har jag katastrofmycket att göra på jobbet, vilket visserligen gör att jag blir väldigt effektiv eftersom jag jobbar bra under lite press och jag får en grym statistik på köpet, men samtidigt är jag helt slutkörd när jag kommer hem. Den senaste veckan har jag nästan somnat på tunnelbanan när den börjar närma sig Midsommarkransen-Telefonplan. Då är mina krafter liksom slut för dagen. Men då måste jag ändå orka diska och laga mat och fixa matlåda och kanske plocka lite här hemma. Vika tvätt eller stryka någon kjol eller gud vet vad. Eftersom vi jobbar så olika tider i det här hushållet så är det ganska ofta jag som kommer hem först och eftersom jag ogillar att ha en massa disk ståendes i travar på diskbänken så diskar jag oftast. Sen funderar jag ut en lämplig middag och börjar laga den också. Förutom de dagar då jag snudd på däckar i soffan och sedan äter te och mackor till middag. Extremt dålig vana. Nu är frågan, hur gör man för att inte fastna i den här moderna hemmafru-grejen, eller snarare de traditionella könsrollerna överhuvudtaget? Varför ställer jag mig och diskar det första jag gör när jag kommer hem medan min kille istället slår på datorn? Det verkar finnas två alternativ här:

1) Man tjatar sig hes tills den andra blir sur/sårad/less och hjälper till vilket gör att man känner sig som en förälder och det blir väldigt tråkig stämning

2) Man struntar i att tjata, låter allt vara för att se hur länge det dröjer tills den andra självmant börjar plocka/diska/dammsuga. Efter ett tag blir man dock så trött på att det är rörigt/inte finns några rena glas/dammråttorna härjar hej vilt så att man får ett raseriutbrott om man är på det humöret, eller tar en saklig diskussion och försöker komma överens om att dela på uppgifterna

Men jag tycker inte att någon av de här lösningarna funkar riktigt bra. Och prylarna ligger överallt (finns det något tråkigare än det oändliga plockandet av saker som ligger överallt?) och diskhögen växer och handfatet behöver rengöras igen. Jag tror inte att jag är den enda som blir upprörd över hur tydliga rollerna faktiskt verkar vara fortfarande så snälla kom med bra lösningar om ni har några. Under tiden ska jag däcka i soffan och läsa DN:s söndagsbilaga. (Och i nästa inlägg utlovar jag mindre text och mera bilder.)

Kommentarer
Postat av: Anna

1. Man kan alltid skriva ett blogginlägg och hoppas att vederbörande läser och tar åt sig.2. Eller så kan man hata vederbörandes syster som vid 5 års ålder sa till sin mor att vederbörande var "för liten" för att behöva göra något alls.3. Eller så kan man tipsa vederbörande om att kolla in dokumentärserien "Ung & bortskämd" som började gå på SVT1 idag kl 20.00.Hoppas du fick några tips ;)

2010-11-08 @ 23:52:14
URL: http://missupsidedown.blogg.se/
Postat av: Linnea

Det lät nog lite hårdare än vad jag hade tänkt, jag var inte riktigt ute efter att hänga ut någon. Dessutom får jag ta tillbaka lite av det jag skrev eftersom det var både bäddat, diskat, tvätten ihopvikt och undanplockad samt flyttkartonger tömda när jag kom hem i tisdags. Men tack ändå för tipsen! ;)

2010-11-11 @ 18:57:32
URL: http://neapop.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0